Hlavní obsah

Žárlivý Othello, Cyrano i loutkový Faust

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny se sice přehouply do své druhé poloviny, ale letní divadelní nabídka je stále velice pestrá. Hraje se na náměstích, na ulicích, hradech a zámcích, jen když to počasí dovolí. Nejbohatší divadelní menu je předkládáno v turisty navštěvované Praze. Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě uvádějí do 14. srpna komedii Večer tříkrálový, poté se až do 10. září vrátí na nádvoří Nejvyššího purkrabství žárlivý Othello. O kousek dál, na hradčanském Novém světě uvádí svá představení Letní scéna Divadla Ungelt.

Článek

Do 18. srpna je na programu Ungeltu inscenace Šest tanečních hodin v šesti týdnech s Oldřichem Kaisrem a Chantal Poullainovou. Všechna představení jsou však vyprodána. Výjimečně se objeví volné vstupenky v pokladně Divadla Ungelt nebo na Letní scéně z nevyzvednutých rezervací.

Od 20. do 24. a od 27. do 31. srpna bude na repertoáru vtipná tragikomedie o problémech trojice mladých lidí Láska a porozumění, v níž výborné herecké výkony podávají Richard Krajčo, David Švehlík a Martina Delišová nebo Linda Rybová. Hostem Letní scény bude 25.-26. srpna hra Dveře s herci Janem Hartlem, Jitkou Smutnou a Janou Strykovou.

Herecké osobnosti a francouzský cirkus

Léto hereckých osobností pokračuje ve Švandově divadle hrou Otevřené manželství s Karlem Rodenem a Janou Krausovou, slovenskou inscenací Frankie a Johny s Kamilou Magálovou a Mariánem Geišbergem, Zelenkovou komedií Odjezdy vlaků s Annou Šiškovou a Adym Hajdu a dalšími lákavými tituly. Na vyšehradské letní scéně se hraje tragikomedie o hollywoodské hvězdě Judy Garlandové Na konci duhy, v níž hlavní roli hraje Hana Maciuchová. Podrobnější program na www.studiodva.cz.

Letní stagionu divácky nejúspěšnějších inscenací uvádí i Divadlo Bez zábradlí, Divadelní spolek Kašpar přichází v Divadle v Celetné opět s Cyranem, který odhazuje svůj širák v dál, a na nádvoří Novoměstské radnice se poslední srpnové dny vrátí loutkový Doktor Faust. Již potřetí ožije od 21. srpna letenská pláň festivalem Letní Letná. Do 3. září se zde vystřídá pestrá škála představení nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálního umění.

K vidění bude mj. Divadlo bratří Formanů, které hraje v srpnu i na své lodi Tajemství, dále Vosto5, Skutr, Divadlo Minor, francouzský soubor Cirque Trottola s poetickým a tajemným představením plným žonglování, akrobacie, humoru, francouzský klaun, mim, divadelník a režisér Daniel Gulko známý z působení v souboru Cahin Caha, připravuje pro Letnou ukázku ze svého nového sólového představení Moby. Více informací na www.letniletna.cz.

Opera i divadelní hrady a zámky

Opernímu publiku je určena nová inscenace Dona Giovanniho Opery Mozart, která se hraje denně až do 27. srpna ve Stavovském divadle. Loutkovou verzi této slavné opery můžete vidět v dnes již legendárním představení Národního divadla marionet, spolu s Kouzelnou flétnou. Od 22. srpna začíná tradiční Festival italských oper ve Státní opeře Praha a diváci se mohou těšit na Rigoletta, Nabucca, Toscu, Madame Butterfly, Turandot a další italské operní skvosty. Divadlo se nehraje jen v Praze. V létě jím ožívají i hrady a zámky.

Historický šerm nebo bílou paní najdete leckde, ale některé památky nabízejí i atraktivnější program. Přímo v názvu jihočeského zámku Kratochvíle je zakotven příslib poutavé podívané. Již deset let ji nabízí Divadlo Continuo a jeho hosté, kteří formou letní tvůrčí dílny vytvářejí každý rok nové, originální Kratochvílení, využívající vodních ploch zámeckého parku. Letošní představení má název Zimno, zimno, sama voda a připravil ho mezinárodní třicetičlenný tým pod vedením lektorů, mezi nimiž je letos kromě uměleckého šéfa Continua Pavla Štourače i známý polský režisér Leszek Madzik. Představení je k vidění až do soboty 12. srpna vždy od 21 hodin.

Zámecká zahrada v Českém Krumlově může i letos divákům nabídnout neobyčejný pohled z otáčivého hlediště. Soubory Jihočeského divadla z Českých Budějovic připravily pro letošek mj. Krásku a zvíře, Tři mušketýry či Rusalku. Od 8. do 13. srpna se v zámeckém parku tančí Čajkovského Labutí jezero, od 16. srpna ho vystřídá činoherní komedie Ženy Jindřicha VIII. Ale pozor, vstupenky bývají dlouho dopředu vyprodané. Proto je lépe se informovat na adrese www.otacivehlediste.cz.

Bohatý divadelní program nabízejí během prázdnin i hrad Křivoklát, brněnský Špilberk či východočeský zámek Kuks. Křivoklátské divadelní slavnosti od 10. do 20. srpna uvádějí představení pražského divadelního souboru Ty-já-tr - Shakespearovo Zkrocení zlé ženy a komponované pořady o skladatelích W. A. Mozartovi a Antonínu Dvořákovi. Informace na www.krivoklat.cz.

Milovníci Verdiho oper se můžou vypravit na Operní Špilberk, který 26. srpna připravil Nabucca a 2. září Trubadúra v provedení brněnského Národního divadla . A východočeský barokní klenot Kuks uvádí 24.-27. srpna už počtvrté Theatrum Kuks. Na repertoáru je barokní hudba v podání předních domácích i zahraničních umělců, barokní lidové divadlo inspirované Braunovými sochami lidských ctností, představení Ořechovského divadla, Purcellova opera Dido a Aeneas studentů Pardubické konzervatoře, loutkový Doktor Faust a řada dalších zajímavých pořadů.

Divadlo se ale během srpna hraje i na náměstích a ulicích mnoha českých měst. Pokud se vydáte třeba do Plzně, Liberce, Českých Budějovic nebo Brna, určitě se s ním setkáte. A jistě nejen tam. Takže neváhejte, letní divadelní stagiona zdaleka nekončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám