Hlavní obsah

Festival končí návštěvnickým i teplotním rekordem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Obrovským úspěchem u publika končí pátý ročník obřího hudebního festivalu Colours of Ostrava 2006. Do areálu Černé louky a Slezskoostravského hradu přišlo díky mimořádně lákavému čtyřdennímu programu rekordních 13,5 tisíc dospělých diváků ze všech koutů republiky i z blízkého zahraničí a také více než osm set dětí.

Článek

"A to ještě přesně nevíme, kolik lidí dorazí pouze na největší hvězdu Roberta Planta, který vystupuje až na samotný závěr od 21 hodin," řekla v neděli odpoledne mluvčí festivalu Silvie Marková.

Vysoké návštěvnosti pomohlo i mimořádně příznivé počasí. Poprvé v historii festivalu nebylo sychravo a ani chvíli nepršelo.

Rekordní množství 128 koncertů na dvanácti scénách nebylo v silách žádného z návštěvníků stihnout, a tak někteří vybírali jen ty největší lahůdky, jiní se snažili za každou cenu vidět co nejvíce kapel za cenu toho, že z každého představení uvidí jen malou část. Jisté je, že během víkendu prošlo přes most mezi hradem a Černou loukou mnohonásobně více lidí, než během celého uplynulého roku.

K největším vrcholům festivalu bezesporu patřil čtvrteční koncert finské Värttiny. Z pátečního programu si publikum nejvíce užilo koncertu irských The Frames, kteří hráli překvapivě ještě před setměním, a především pak britskou kapelu Delirious?, jejíž hudba plná pulsující energie a chytlavých melodií patřila k největším překvapením letošního ročníku. U nás téměř neznámý soubor dokázal přivést publikum do varu, stejně jako o den později extravagantní američtí Gogol Bordello, produkující směs divoké cikánské hudby a punku.

Zcela unikátním zážitkem pak bylo vystoupení snad nejvýraznějšího afrického hudebníka současnosti, malijského zpěváka Salifa Keity, označovaného odbornou veřejností za krále africké hudby.

Spokojeni byli i muzikanti včetně těch největších hvězd. "Robert Plant, který do Ostravy přijel už v sobotu, se přišel se zájmem podívat na koncerty skupiny Gogol Bordello a Salifa Keity. Musím říct, že se choval více než přátelsky a cítil se tak dobře, že se dokonce procházel mezi publikem. Velice nás to těší, protože za normálních okolností se tak nechová a velice dbá na své soukromí," uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Festival vysoce oceňují také přední čeští hudební kritici. "Na jedné straně tady lidé uslyší špičkovou hudbu z Afriky, Balkánu a dalších koutů světa a na druhé světové hvězdy formátu Roberta Planta a to nejlepší z české moderní hudby. Tento festival je pozitivním průlomem do českého kulturního života," řekl Právu odborník na world music a hudební kritik Petr Dorůžka.

Reklama

Výběr článků

Načítám