Hlavní obsah

V Praze vystoupí Blunt, Clapton a Suzanne Vega

Právo, Novinky, Jaroslav Špulák, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco James Blunt oslovuje především mladou posluchačskou generaci, Suzanne Vega a Eric Clapton potěší zejména příznivce vycizelované a pocitové hudby. Všichni tři dorazí v následujících dnech do Prahy.

Článek

Úterní vystoupení britského písničkáře Jamese Blunta v Laubeho zahradě 2 na Pražském hradě je již několik dnů vyprodané. Zpěvák, který navazuje na slavné písničkářské tradice Boba Dylana či Nicka Drakea, zahraje českému publiku poprvé. Tématem jeho písní jsou láska, víra v Boha a válka v Kosovu, které se před lety coby britský voják v mírových silách NATO zúčastnil.

Před vstupem do velkého hudebního světa byl totiž důstojníkem britské armády a v roce 2002 nesl rakev na pohřbu královny matky. "Viděl jsem v lednu jeho vystoupení a hrál na něm skladby ze svého debutového alba Back To Bedlam, několik novinek a asi dvě coververze. Vzhledem k tomu, že je neustále na cestách, nepředpokládám, že se jeho koncertní repertoár od té doby nějak zásadně změnil," řekl Právu Michal Máka ze společnosti Warner Music, která vydává Bluntova alba.

Dvaadvacetiletý zpěvák, který má v dokladech jméno James Hillier-Blount, se stal objevem loňského roku. Přestože neměl podporu rodiny a otec mu tvrdil, že se hudbou nikdy nebude živit, jelikož nemá talent, prosadil se hned svou debutovou deskou na první místo britské hitparády. Bluntovo pražské vystoupení bude poslední na jeho evropském turné. Poté se přesune do Spojených států, kde se pokusí získat stejné renomé jako na starém kontinentu.

Suzanne Vega v divadle

Americká písničkářka Suzanne Vega v rámci komorního turné vystoupí ve středu na scéně Státní opery Praha. Podle sdělení pořádající agentury 10:15 Promotion koncert není ještě zcela vyprodán. Suzanne Vega patří k nejvýznamnějším představitelkám vlny písničkářek, která nastoupila v polovině osmdesátých let. Prorazila s písněmi Cracking a Marlene On The Wall, velký úspěch jí však přineslo až druhé album Solitude Standing s hity Tom"s Dinner a Luka, které už mělo rockovější sound.

Přestože po většinu kariéry už dávala Vega přednost doprovodu kapely využívající elektrifikované nástroje, nikdy zcela nezanevřela na písničkářské podhoubí, z něhož vzešla, a často zařazovala na koncerty několik písní hraných jen s doprovodem akustických nástrojů. V Praze ji bude doprovázet baskytarista Michael Visceglia, který se podílel už na druhé nejúspěšnější desce Solitude Standing a vystupoval také s Johnem Calem a Philem Collinsem.

Suzanne Vega s ním v posledních letech úzce spolupracuje, když se rozešla s producentem a bývalým manželem Michaelem Froomem, který ji na počátku 90. let na desce 99,9 přiblížil k elektronice a s nímž ještě v roce 1996 spolupracovala na desce Nine Objects Of Desire. Poslední studiovou deskou stále zůstávají hořké Songs In Red And Gray z roku 2001, které reflektují bolestný rozchod.

V roce 1999 vydala také knihu The Passionate Eye, přinášející její texty, básně a novinářské postřehy, které přiblížila v roce 2003 ve Švandově divadle.

Clapton s kapelou

Britský zpěvák a kytarista Eric Clapton se představí ve čtvrtek ve 20 hodin v Sazka Areně. S Claptonem má navíc vystoupit další špičkový kytarista Derek Trucks ze skupiny Allman Brothers. Podle pořadatelů i podle zahraničních novinářů, kteří letos Claptona viděli, si diváci vychutnají ostrý bluesrockový sound.

"V prodeji je ještě několik posledních desítek vstupenek ve všech cenových relacích," řekl Právu Petr Novák z pořádající agentury Interkoncerts. "Měly by být k mání i v den koncertu v pokladnách Sazka Areny."

Jednašedesátiletý Clapton patří k nejlepším kytaristům rockové historie. Už v 60. letech byl členem slavných skupin The Yardbirds, Bluesbreakers Johna Mayalla a Cream. V následující desetiletce sice řešil problémy se závislostí na drogách, založil ale současně svou sólovou kariéru, kterou od té doby důsledně naplňuje a příležitostně prokládá hostováním v jiných projektech. Své poslední album Back Home, na kterém by měl být pražský koncertní program postaven, vydal loni. Řekl o něm: "Dovršuje mou cestu potulného muzikanta i toho, kde se nacházím teď, když začínám život s novou rodinou. Proto jsem zvolil název Back Home. Je to o návratech domů a spočinutí doma."

Reklama

Související témata:

Související články

Co chystá Clapton do Prahy? Kokain i Laylu

Koncert geniálního "Slowhanda" se už blíží. Clapton právě odehrál několik koncertů v Německu a dalších evropských státech a 20. července se poprvé představí...

Výběr článků

Načítám