Hlavní obsah

Zakladatelé grunge Mudhoney vystoupí poprvé v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Legendární skupina Mudhoney ze Seattle vystoupí v pátek poprvé v České republice. Její první koncert v zemích bývalé Evropy se uskuteční v klubu Roxy. Soubor, jenž byl klíčový pro vznik stylu grunge a stal se velkou inspirací pro Nirvanu i Pearl Jam, v posledních letech koncertuje jen výjimečně a většinou pouze ve Spojených státech.

Článek

Skupina vznikla na troskách souboru Green River, z jehož druhé poloviny se přes Mother Love Bone vyvinuli Pearl Jam. Mudhoney se ovšem prosadili jako první a byli ještě důraznější, spojovali punkovou energii s hutným zvukem hardrockových kapel, přičemž svou divokostí nijak nezaostávali za Stooges Iggho Popa a MC5.

V roce 1998 Mudhoney vydali u seattleské firmy Sub Pop první singl Sweet Young Thing Ain't Sweet No More, na jehož druhé straně bylo syrové a znechucené Touch Me I'm Sick. Následovalo klíčové EP Superfuzz Bigmuff, nazvané podle starých kytarových efektů, které čleové kapely používali a dávali jim nezaměnitelný hutný garážový zvuk, jaký se později objevil i na debutu Nirvany Bleach. Mudhoney se nebáli jít na hranice tvrdosti a otevřeli prostor i pro další hutné skupiny, jako byli Soungarden a Tad i výše zmiňovaná Nirvana, která ovšem svůj sound zjemnila.

Přestože Mudhoney byli první představitelé ze Seattle, kterým se podařilo prorazit, záhy jejich nahrávky ocenila i Anglie, jejich inspirující nekompromisnost, kterou potvrzovalo i debutové album z roku 1989,  jim bránila stát se tak úspěšnými jako byla Nirvana či později Perl Jam. Kapela totiž nikdy nezjemnila svůj zvuk, na druhou stranu ze stejného důvodu nikdy nezklamala své staré fanoušky.

Mudhoney přijíždí do Prahy v rámci turné k nové desce Under A Billion Suns. Před Mudhoney vystoupí Esgmeq.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám