Hlavní obsah

Seznam.cz otevřel půjčovnu filmů

Právo, Novinky, Ondřej Grym, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetový portál Seznam.cz začal obchodovat s filmy. Na adrese seznam.kinomania. cz nabízí zatím přes padesát filmových titulů, které si uživatel může stáhnout do počítače za poplatek 45 až 50 korun. Licence opravňuje sledovat film vícekrát, ale je omezena na 24 hodin a platí pouze pro počítač, z nějž byla získána.

Článek

Jde o výjimečný projekt na tuzemském filmovém trhu. Podobnou službu nabízí sice již několik let Český Telecom na adrese StarZone.cz, kde má k dispozici několik desítek filmů, ale pouze pro předplatitele vysokorychlostního internetu.

Kvalita převyšuje video

Filmy v internetové "půjčovně" Seznamu. cz mají vyšší rozlišení než VHS nahrávky, ale kvality DVD zatím nedosahují. Do budoucna by se však měla nabídka vyrovnat HDTV produkci. Jak uvedl šéf představenstva Seznamu Ivo Lukačovič, kvalita filmů je srovnatelná s nelegálně staženými tituly z internetu. Snímky nabízené Kinomanií však autorská práva neporušují a jejich nabídka je legální.

Z českých titulů jsou k dispozici zatím například Snowboarďáci, Indiánské léto a Návrat idiota režiséra Saši Gedeona, komedie Mistři režiséra Vladimíra Morávka, snímek Šeptej Davida Ondříčka nebo Rok ďábla od Petra Zelenky.

Do několika týdnů dojde k rozšíření nabídky ze současných 53 filmů na stovku a do roka by chtěl Seznam.cz nabízet několik stovek titulů, českých, zahraničních, dokumentárních i animovaných. K navýšení nabídky dojde nejprve skokově, poté by se měla rozrůstat tempem čtyři filmy týdně.

Internet chrání práva autorů lépe než DVD

Úspěšnost bude podle Lukačoviče záviset na zájmu producentů a distributorů. Protože internetová půjčovna má podle provozovatelů lepší zabezpečení proti nelegálnímu kopírování než třeba DVD nosiče, očekává se, že brzy se legální stahování filmů rozšíří.

"Je to každopádně nový prvek, který rozšiřuje možnosti distribuce filmů, ale odhadnout, jak rychle se služba ujme, si netroufám. Každopádně do budoucna je podle mě nemožné, aby se tento způsob distribuce nezavedl. Myslím, že filmaři o něj budou mít časem větší zájem než o kamenné půjčovny, protože víc chrání jejich práva. Ale samozřejmě to závisí i na zájmu uživatelů a na tom, jak se budou mezi nimi rozšiřovat kvalitní počítače," míní Pavel Melounek z produkční společnosti Whisconti, s níž Seznam. cz uzavřel smlouvu. Internetový portál bude spolupracovat i s producentskou firmou Negativ, In Film Praha a s distributory AQS a Spi International.

Jedná také s Českou televizí a s Novou. "Od 1. července bude na Kinomanii k vidění Román pro ženy, který byl nejnavštěvovanějším snímkem loňského roku a který televize Nova produkovala jako první celý sama. Nevylučujeme, že se zde v budoucnu objeví i další tituly, které vznikly za podpory televize Nova. Internet vnímáme jako novou cestu distribuce, které se nebráníme," odpověděla Právu mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Veřejnoprávní Česká televize, která je významným domácím producentem a koproducentem filmů, jednání zatím neukončila. "Česká televize zvažuje všechny varianty využití svých pořadů na internetu," odpověděl stručně mluvčí televize Martin Krafl. ČT už nabízí na vlastním webu více než 100 svých pravidelných pořadů k přehrání zcela zdarma.

Film jde stáhnout do dvou hodin

Každý film v nabídce Seznam.kinomania. cz je kvůli ochraně autorských práv uložen ve formátu WMV a zakódován technologií Microsoft DRM. K přehrání je zapotřebí počítače s operačním systémem Windows a nástrojem Windows Media Player.

Staženou nahrávku lze přehrávat pouze na počítači, který pro ni získal licenci - cena licence je průměrně 45 korun, platby za nahrávky se uskutečňují přes systém Seznam Peněženka, který využívá služeb eBanky.

Doba stahování jednoho titulu závisí na jeho velikosti a kvalitě připojení k internetu. Přes širokopásmovou ADSL linku lze celovečerní 700MB film stáhnout do dvou hodin.

Projekt Kinomania, jenž se zatím testuje, zastřešuje Národní broadbandová knihovna ČR a Ministerstvo informatiky ČR, které na provoz služby uvolnilo 25 miliónů korun. To je podle tvůrců Kinomanie přibližně 70 procent nákladů na její roční provoz.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám