Hlavní obsah

Divočina: Plyšáci na výletě chtějí řvát jako lvi

Právo, Michal Procházka

Možná příliš brzy po loňském animovaném hitu Madagaskar z produkce studia Dreamworks přišel do kin snímek s podezřele podobným příběhem Divočina, který byl tentokrát vyroben ve studiu Disney. Jde opět o partu polidštěných, roztomilých zvířátek, která utečou z newyorské Zoo do africké divočiny.

Článek

Zvěřinec na výletě je dnes, co se týče počítačové trojrozměrné animace, zřejmě v módě. Záhadu podobnosti by mohl vysvětlit jedině fakt, že projekt Divočiny ležel u Disneyho více než deset let a že současná hlava Dreamworks Animation Jeffrey Katzenberg přišel v roce 1994 právě od Disneyho.

Na druhou stranu má dobrodružná invaze zoologické jednotky na africkou pevninu pod vedením lva a milujícího otce Samsona tentokrát odlišný cíl - zachránit z nerozvážného útěku do divočiny jeho lvího syna Ryana, na něhož přišla pubertální vzdorovitost. Tajně nehulí, ani nemluví sprostě, jen se v zahradě marně učí řvát jako lev a přitom bláhově sní o divočině a o tom, jak se vyrovná legendárním (a falešným) povídačkám o hrdinství svého otce - jinak také šampióna v želvím curlingu.

Drahá hračka z dovozu

Přihlouplá anakonda Larry, všetečná žirafa Bridget, fanfarónská veverka Benny a lenivý koalí tlučhuba Nigel nejsou ovšem na hrdinství v pralese stavění a jejich příběh je na to, že se pod něj podepsali čtyři scénáristé, jalový. Dvaceticentimetrová veverka miluje žirafu, anakonda slouží co chvíli jako vzpěra a jízlivý komik Nigel bojuje s frustrací, že je koalou, vypadající jako mluvící hračky z obchoďáku.

Afričtí pakoňové se rozhodnou, že už nebudou býložravci a že ovládnou potravinový řetězec, zatímco na děti čeká na závěr dojemné poučení ve stylu infantilní reklamy z mekáče. A samotná zvířátka se nakonec pochybně vrací ze zrádné divočiny do bezpečí a pohodlí civilizované Zoo Spojených států, kde jsou večer po zavíračce aspoň zábavné party.

Upřímně řečeno, film připomíná drahou hračku z dovozu, která vás omráčí spíše technickou dokonalostí. Roztomilí hrdinové vypadají jako obživlí plyšáci a jsou tak sugestivní, že nejedna citlivá dívčí duše může v noci trpět divokými sny. Na výrobě Divočiny se v Torontu v novém studiu C.O.R.E. Feature Animation podílela armáda lidí, přes 350 techniků a umělců, 50 animátorů, včetně režiséra Steva "Spaz" Williamse.

Srst lva Samsona se třeba skládá z více než 6 miliónů chlupů, které byly počítačem naanimovány stejně jako 2 milióny pírek pro každého z ptáků. Prostředí je realistické, až si někdy kontrolujete plátno, zda se díváte stále na kresbu, byť počítačovou. A grimasy třeba ukecané koaly jsou obdivuhodně lidské, jako by se pod maskou skrýval sám David Prachař, který ho česky nadaboval.

Divočina USA (2006), 94 min. Producent: Clint Goldman, Beau Flynn, režie: Steve "Spaz" Williams, hlavní výtvarník: Chris Farmer, hudba: Alan Silvestri. V českém znění: Martin Preiss, Jiří Hromada, David Prachař, Vanda Hybnerová, Boris Rossner, Miroslav Vladyka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám