Hlavní obsah

Rockeři Placebo a Rachid Taha roztančili Red Island

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Závěr desetidenního festivalu United Island of Prague patřil hvězdnému "červenému ostrovu" na Branické louce. Na Rachida Tahu a Placebo zavítali k vltavskému břehu tisíce lidí. Pod umoudřeným, konečně jasným nebem se odehrála lákavá rocková část festivalu "spojených ostrovů a hudby".

Článek

Vrcholem pátečního programu byl Francouz alžírského původu, divoký a nespoutaný Rachid Taha. Mix tradiční alžírské hudby rai s ostrými rockovými kytarami a elektronikou vzbudil nadšení. Zpěv kudrnatého bouřliváka ve zlaté košili a sóla jeho muzikantů braly dech. Taha doslova řádil na podiu a lidé bouřlivě tančili a tleskali. "Hello, Praha. Praha...Taha. Taha," zněl z jeho úst malý slovní špás, jako by chtěl umělec snoubící pestrou Afriku s moderní Evropou vykřiknout: "Haló Praha, tady Rachid Taha!"

V sobotu večer začali louku pod pódiem obsazovat nejen teenagerské fanynky. Občas se někdo objevil na loďce a lidé se začali shlukovat i na Branickém mostě nad loukou. Čekalo se na největší star tohoto festivalu - na dekadentně punkrockové trio z Velké Británie Placebo v čele s drobným Brianem Molkou.

Jakmile charismatický kytarista a zpěvák, oděn v černém a s výrazně nalíčenýma očima, přišel za řevu a pískotu na podium, koncert se mohl rozjet s takřka minimálním zpožděním. Řízné a rychlé songy prokládali muzikanti pomalejšími a čekalo se, až se setmí a naplno se spustí ozařující světelná show. Až příliš profesionálně vypadali tito chlapíci, jak se přesně drželi tón po tónu jednotlivých songů. Improvizace se vyjma závěrečného kytarového sóla Molka s baskytaristou Stefanem Olsdalem neodehrála, byť si přivezli arzenál kytar. Magnetizující zpěvák, pohybující se jemně zženštile, neopomněl na poselství světu: "Mír."

Výborný koncert "chytlavých" Placebo

Místo očekávané projekce tu a tam z nasvíceného plátna vystoupily mystické obrysy dvou lidských lebek, jakoby společně komunikujících. "Je to kouzelné. Díky, jste skvělé publikum," pozdravil zpěvák fanoušky.

Avízovaný hodinu a půl dlouhý koncert skončil přesně po hodině. Placebo zahráli sice své největší vypalovačky The Bitter End, Every You and Every Me, Special Needs, Johnny and Mary i pomalejší Commercial For Levi i novinky s nedávno vydaného alba Meds, lidem to ale nestačilo a s rozpaky se pustili do vytleskávání přídavku. Po napínavém čekání přišli ještě jednou a přidali tři písničky a kytarové sólo. Osmnáctiletá Linda, skalní fanynka Placebo, nadšeně komentovala jejich vystoupení: "Vždycky jsem chtěla vidět Briana naživo. Byl úžasnej."

Davidem Bowiem opěvované trio odehrálo výborný koncert, ale jako by jim něco chybělo. Asi ta radost a napětí, co vyzařovala z Rachida Tahy či bluesmana Luckyho Petersona. Sobotní večer uzavřela česká formace EOST - Ecstasy of St. Theresa. Hlas zpěvačky Kateřiny Winterové a jejich hudba působila po britských rockerech jako ukolébavka, z které spolehlivě probrala djská dvojka Mutiny (Dylan Barnes a Rob Davy), kteří rozpařili taneční Red Zone stan.

Reklama

Související témata:

Související články

Střelecký ostrov tančil v rytmu world music

O víkendu se pražská metropole otevřela jednomu z největších hudebních festivalů v Evropě - United Islands of  Prague. Byť v pátek na opačném konci Prahy...

Medeski, Martin & Wood se hlásí k hip hopu

Hlavní hvězdnou úterního koncertu na pražském Žofíne v rámci festivalu United Islands Of Prague je americké trio Medeski, Martin & Wood, které obrátilo zájem...

Funky bluesový nářez Luckyho Petersona

Obrfestival United Islands of Prague už nabídl hvězdy world music, blues i jazzu. Středeční "modrý ostrov" na Žofíně uzavíral funky bluesový nářez Američana...

Výběr článků

Načítám