Hlavní obsah

Střelecký ostrov tančil v rytmu world music

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O víkendu se pražská metropole otevřela jednomu z největších hudebních festivalů v Evropě - United Islands of  Prague. Byť v pátek na opačném konci Prahy padaly kroupy a nad Střeleckým ostrovem se výhružně stahovaly mraky, vyprahlý ostrov zkropilo jen pár kapek. Odpoledne se na ostrově rozezněla world a ethno music.

Článek

Přicházeli první návštěvníci, na které čekala kvalitní hudební nabídka i pestré občerstvení, čajovna a houpací sítě. Kolem ostrova kroužily loďky z půjčovny a po trávníku se trousily maminky s kočárky, pobíhaly děti, na břehu zalitém zapadajícím sluncem si vychutnávali hudbu, pohodu i lásku mladí milenci.

Festival odstartoval Nálet bubeníků pod vedením Pavla Fajta. Za zpěvu divoké Japonky Jumiko a dunivých bubnů se to začalo před podiem vlnit. Během jejich vystoupení pozdravili návštěvníky tři patroni akce, pražský primátor Pavel Bém, europoslanec Jan Zahradil a náměstek ministra zahraničních věcí Tomáš Pojar.

První den uzavírala show brněnské kapely Čankišou, která roztančila za nadšeného potlesku hudební nadšence. Přestože byly brány festivalu v pátek otevřeny pro všechny, co vlastnili jakoukoli vstupenku, občanem nezávislé republiky United Islands of Prague se stalo okolo dvou set návštěvníků.

Techno, fotbal a romský večírek

Večerní sobota byla vpravdě divoká. Vyrazím na "ostrovy", Na Příkopech absolvuji  fotbalové pokřiky, pak cestou od Národní třídy slyším pořádný rámus a říkám si: "Že by to na ostrovech tak žilo?!" Jenže o pár metrů dál narazím na masu techno průvodu se soundsystémy a kordon policistů, který u Národního divadla vykolejil nejednoho turistu.

Na "Střelák", kde se trousí trochu víc lidí než v pátek., potkám dreadatou Marii, která se divoce vrtí na elektronické ethno ruské Ethnicy. Povídá mi: "Je to paráda, skvěle se bavím a těším se na celej festival!!" Nebyla sama. Všichni se bavili a užívali si pohodovou hudbu, zpěv a pivo. Sobota na ostrovech, nad kterými se honily mraky a rozhodovaly se, jestli zaprší, anebo ne, byla ve znamení souboje kultury se sportem.

Sám kytarista a písničkář britského původu James Harries statečně čelil třetí třetině zápasu Česká republika - Ghana, kdy se jeho zpěv mísil s fotbalovými výkřiky: Jééééééééď! Muži odbíhali od podia k televizi za stánkem, kde se pod stromem krčil hlouček fotbalových fandů. Harries se nenechal vyvést z míry a vtipně v závěru svého vystoupení okomentoval svůj boj s fotbalem: "Díky, že jste kvůli mně obětovali fotbal," a když někdo z diváků vykřikl Hobluj!, Harries, který česky rozumí, zažertoval, "nejsme na punkovém koncertu, ale world music."

Kdo dal přednost na pár hodin United Islands před Pražskou muzejní nocí, nelitoval. Hvězdou sobotního večera byl rakouský kytarista romského původu Harri Stojka s projektem Gypsy Soul. Předvedli strhující romský večírek pod otevřeným nebem s nádherným ženským zpěvem a fascinujícími bubenickými sóly. I poslední víkendový den nezklamal hudebními lahůdkami  - vystoupili irský zpěvák Iarla O´Lionáird, Čechomor, Jiří Schmitzer i romští Terne Čhave. Pomalý rozjezd festivalu jako vydatný předkrm před mega akcí o nadcházejícím víkendu ovšem stál za to.

Anketa

Na který "ostrov" se chystáte?
Zelený na Střeleckém ostrově
30,6 %
Modrý na Žofíně
18,4 %
Červený na Branické louce
51 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 49 čtenářů.

OSTROVY NEKONČÍ

Festival United Islands of Prague pokračuje do 25. června. Ze "zeleného ostrova" se stěhuje na tzv. Modrý ostrov na Žofín a zakončí jej rockový "červený" na Branické louce, kde v sobotu 24. 6. vystoupí největší hvězda festivalu, britští Placebo. Dnes od 20:30 vystoupí na Střeleckém ostrově Khaled šířící po světě alžírský rai.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám