Hlavní obsah

Nové knihy - Plukovníkovi nemá kdo psát, Ve stínu smrti Čachtické paní i Whisky s ledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z knižních novinek tohoto týdne by vám nemělo uniknout nové vydání slavného Márquezova románu Plukovníkovi nemá kdo psát, historický román od Andreje Štiavnického Ve stínu smrti Čachtické paní či román Jarmily Loukotkové Liána smrti.

Článek

Gabriel García Márquez: Plukovníkovi nemá kdo psát

Známá novela vyšla poprvé časopisecky roku 1958, knižně o tři roky později. Místem děje navazuje na Všechnu špínu světa, objevuje se v ní však odlišná perspektiva vypravěče: zatímco v předešlém díle je fiktivní svět Maconda popisován zvnitřku, v Plukovníkovi je líčen zvnějšku, jakoby objektivním vypravěčem.

Život plukovníka, bývalého bojovníka z občanské války, je vyplněn strádáním a bídou. Každý týden, již patnáct let, chodí do přístavu a marně čeká na zprávu, že mu byla přiznána penze. Předtím jej živil syn, teď nemá s manželkou co jíst. Motiv jeho smrti a vykreslení politické situace jsou nejdůležitější prvky příběhu...

Plukovník a jeho manželka jsou, jak říkají, "sirotky" svého zastřeleného syna. Plukovník si chce stůj co stůj ponechat kohouta, jediné dědictví po zesnulém, aby ho mohl přihlásit na zápasy - ale i zájem dalších postav o nejlepšího bojovníka na okrese je politický. A tak městečko dále žije v ovzduší násilí, tajného odporu uvnitř a ozbrojených akcí v terénu.

Odeon, váz., 96 str., 189 Kč

Andrej Štiavnický: Ve stínu smrti Čachtické paní

Spisovatel Andrej Štiavnický, autor úspěšných knih Milovat bez lásky a sexu a Evropan na křižovatce dějin a života se dvacet pět let intenzivně věnoval studiu archivních materiálů souvisejících s životem Alžběty Báthoryové, palatina Juraje Thurza a panovníků 16. a 17. století. Výsledky studia přetavil do rozsáhlého románového cyklu.

V této trilogii měl čtenář neopakovatelnou možnost sledovat životní drama Anny Rosiny Listiusové, paralelně se odvíjející na pozadí osudných let nenaplněného života Alžběty Báthoryové až po její uvěznění a přirozenou smrt.

I když v předcházejících románech Andreje Štiavnického dominovala Čachtická paní a její snaha zvrátit ortel doživotního trestu, dějiny plynou neúprosně dál. Proto autor románu Ve stínu smrti Čachtické paní nezůstává napůl cesty a pod zorným úhlem historických souvislostí a dobových dokumentů zachytává pro něj příznačným způsobem završení životních peripetií šintavské bosorky Anny Rosiny Listiusové. Život a historie se nezastavily 21. srpna 1614, když Alžběta Báthoryová zemřela přirozenou smrtí, jak zdůrazňuje autor.

Knižní Klub, váz., 544 str., 249 Kč

Jarmila Loukotková: Liána smrti

Populární autorka historických románů v tomto autenticky vzrušujícím příběhu z nedávné minulosti odehrávajícím se v pralesích Amazonky čerpá z odkazu svého otce, proslulého amerikanisty a etnografa Čestmíra Linharta.

Liána smrti roste pouze v amazonských pralesích a lze ji použít jako nebezpečný jed i jako zázračný lék. Dvě skupiny dobrodruhů se během nemilosrdného boje o tajemnou rostlinu dostávají do ohrožení života. Jednu skupinu vede vědec, profesor Cobar, druhou mladý, bezstarostný Luís, který si neuvědomuje žádné nebezpečí. Oba spojuje nejen touha po odhalení tajů záhadné pralesní liány, ale i láska k Olívii, která se výpravy účastní po boku profesora Cobara.

Motto, váz., 272 str., 189 Kč 

Philipp Vandenberg: Sixtinské spiknutí

Autor úspěšných historických a detektivních románů Philipp Vandenberg je u nás vydáván již od osmdesátých let. Mezi jeho nejznámější romány patří César a Kleopatra, Zelený skarabeus, Pompejan, Purpurové stíny, Koperníkova kletba, Akce Farao, Páté evangelium.

Při restaurování Michelangelových světoznámých fresek v Sixtinské kapli ve Vatikánu je objeven záhadný nápis. Nález vzbudí pozornost především církevních hodnostářů, kteří se snaží mysteriózní rébus vyluštit.

Kdokoli se ale přiblíží k řešení, zemře, aniž svůj poznatek stačí předat dál. Chtěl se snad Michelangelo krátkým nápisem ABULAFIA pomstít svým vatikánským chlebodárcům? Podle interpretace jednoho starého mnicha ukrývají záhadná písmena odkaz na středověkého mystika, jenž vyvrací existenci jednoho ze základních dogmat křesťanské víry - zázrak Kristova zmrtvýchvstání...

Knižní klub, váz., 224 str., 219 Kč

J. A. Konrath: Whisky s ledem

Ve Whisky s ledem, prvním románem ze série s detektivem Jack Danielsovou, čtenář najde napětí, krvavé vzrušení i humor bez servítků.

Tvrdá, ale zranitelná žena na postu poručíka chicagské policie Jack Danielsová  prožívá obtížné období. Partner se od ní odstěhoval ke své trenérce fitnesu, nespavost ji nutí sledovat teleshopping, a proto má přečerpané konto.

Ještě ke všemu si tuto dobu zvolil sadistický vrah, aby zúčtoval s několika ženami, jejichž zohavená těla odkládá do odpadkových kontejnerů. Jack je na roztrhání: musí se vyhýbat přitroublým příslušníkům FBI, kteří se jí pletou pod nohama, potřebuje si zvednout sebevědomí, a tak se obrátí na seznamku a zkoumá i náhodné příležitosti k seznámení u kulečníku, otřásá se nechutí nad nenažraností svého parťáka Herba, a přitom má najít vraha, který si z ní chce udělat další oběť.

BBart, překlad Monika Vosková, váz., 248 str., 199 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám