Hlavní obsah

Skupina Pode Bal rýpe do národních traumat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecká skupina Pode Bal připravila nový projekt pro Galerii na zdi, která využívá opěrnou stěnu Letenských sadů pro prezentaci výtvarného umění.

Článek

Na rozměrných plochách jsou vystaveny fotografie dětí, které mají na krku tabulky s ručně psanými texty. Na jedné z nich je například: "Už nemusíte trpět, že jsme se za normalizace udávali. Budu trpět za vás." Projekt má název Flagelanti, autoři říkají, že pro něj použili fotografie svých dětí a dětí svých přátel. Potrvá do 1. července.

Skupina Pode Bal je známá svým politickým či společensky angažovaným postojem. Do povědomí širší veřejnosti se dostala v roce 2000 výstavou Malík urvi, ve které upozornila na to, že někteří bývalí agenti komunistické Státní bezpečnosti jsou dnes politicky a společensky činní.

Nový projekt Flagelanti se zabývá vytvářením národní identity a historickými traumaty, která se do tohoto procesu zapojují. Původní význam názvu výstavy označuje příslušníky náboženského hnutí vzniklého ve 13. století, které prosazovalo sebemrskání jako projev kajícnosti.

V projektu na sebe jakoby určité sebepoškození berou vyfotografované děti. Autoři naznačují, že praví viníci nemusejí mít strach, vždy se najde někdo, na koho mohou vinu svést, popřípadě kdo ji sám na sebe vezme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám