Hlavní obsah

Britská skupina Pet Shop Boys má novinku Fundamental

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neil Tennant a Chris Lowe, tedy britští Pet Shop Boys, činili v posledních letech zajímavé veletoče. Zkusili napsat muzikál Closer To Heaven, vymysleli hudbu k filmu Křižník Potěmkin a vydali album Release, jemuž více než kterémukoli počinu předtím vládla kytara, téměř v duchu ostrovních projektů z ranku nezávislých. Koncem jara vydali nové album Fundamental.

Článek

Přitom právě kytara ke zvuku tandemu nikdy moc nešla. Aby kapela pochopila, kde je její pravé místo, musela si exkurzemi do cizích hájemství projít. Že se na čerstvém albu Fundamental vrací do osmdesátých let, je přirozené.

Tehdy tvořila špičku evropského popového ledovce, ba co víc, sama jej udržovala v patřičně pevném skupenství. Obtěžkána darem hudebních sudiček napsat hitovou písničku, přispěla sama několika zářezy do kroniky popových evergreenů. Že se později vytrácela, dlužno přičíst na vrub chuti vytvářet větší "umění".

Na nové desce se tato tendence projevila pouze jednou, hned na začátku. Úvodní Psychological je zvukově krok před zbylými písněmi. Pravda, trochu z kolekce ční, ale dejme tomu, že se Pet Shop Boys takhle rozžehnali se včerejškem.

Fundamental je totiž album tematicky "dnešní". Milé popové písničky mají v textech politický nádech. Poněkud neuměle je často skrytý do vztahových otazníků, ovšem hned ve druhém sledu je zřejmé, s čím mají ti dva problém. V singlové písničce I´m With Stupid se například posmívají nerovnoměrnému postavení George Bushe ml. a Tonyho Blaira. V neprospěch Brita, samozřejmě.

Proti chystanému zákonu na zavedení identifikačních karet ve Velké Británii a následné ztrátě osobní svobody je píseň Integral. Přestože netrpí závratnou rychlostí, na desce je nejsvěžejší. Chronickou náklonnost k baladám si totiž tandem neodpustil ani nyní.

Pet Shop Boys se sice vrátili k tomu, co dokáží nejlépe, paradoxně si na tom ale vylámali zuby. Oba gentlemani se věkově pohybují kolem padesátky, a tak sotva může být jejich diskotékové juchání ještě stále upřímné. Navíc jim už nepřichází tolik srdečných nápadů - budoucí hity se nějak neukazují.

Fundamental je průměrná popová kolekce, na které jsou nejzajímavější ona politická tajemství v textech.

Pet Shop Boys: Fundamental

Parlophone/EMI, 48:37

Pet Shop Boys.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám