Hlavní obsah

Rada začala správní řízení s ČT kvůli upoutávce na Zdivočelou zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila s Českou televizí správní řízení kvůli upoutávky na seriál Zdivočelá země, kterou ČT odvysílala 14. března těsně před Večerníčkem. Členové rady budou nyní zkoumat, zda ČT záběry ze seriálu neohrozila mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých.

Článek

Předseda rady Václav Žák řekl, že v upoutávce se objevil záběr člověka, jak na někoho míří pistolí. "Přišly nám stížnosti od diváků, že na to děti reagovaly a byly vystrašené," uvedl Žák. Podle předsedy ale není účelem zahájeného správního řízení jej dotáhnout k nějakým soudním řízením, ale spíše impulzem k zahájení obecné diskuse.

"Chtěli bychom tím začít obecnou debatu ohledně upoutávek, zejména jejich umisťování," míní Žák. Mnohé upoutávky v podvečerní čas lákají diváky k večerním filmům, které však již nejsou určeny dětem. V podvečer však ještě děti mohou být u televizorů, a vidět tak filmové záběry, které pro ně nejsou vhodné.

O něco odlišné postavení má ČT, která navíc vysílá Večerníček určený výhradně pro malé diváky. Za ohrožení mravního, psychického a fyzického vývoje dětí a mladistvých vysíláním nevhodných záběrů mezi 06:00 a 22:00 hrozí v každém takovém správním řízení pokuta od 20000 do deseti miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám