Hlavní obsah

Synové Franka Zappy zahrají v Praze otcovy hity

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý vystoupí v pražské Sazka Aréně synové kultovního amerického hudebníka Franka Zappy. Ahmet a Dweezil Zappovi slibují netradiční interpretaci zappových klasických hitů z 60. a 70. let. Punc světovosti dodává projektu Zappa plays Zappa také známý kytarista Steve Vai.

Článek

Frank Zappa (1940-1993) byl nepochybně jedním z nejinvenčnějších hudebníků 20. století. Jeho hudba je nesmírně originální, vtipná, nadčasová a také komplikovaná. Některé ze skladeb jsou spíše intelektuálními provokacemi než rockovými písničkami v pravém slova smyslu.

Zappa byl pověstný tím, že nevydržel hrát ve stejném rytmu ani půl minuty. Skladby jsou tak plné divokých zvratů, odmlk a nečekaných sól bicích, dechů či kytar. Svými hudebními kolážemi z jazzu, rocku, R & B i klasické hudby naplnil Zappa téměř 60 alb.         

Jeho synové Dweezil Zappa (kytara) a Ahmet Zappa (zpěv) sestavili hvězdnou kapelu z některých bývalých otcových spoluhráčů i z mladých nadaných muzikantů. Přidal se k nim i světoznámý kytarista Steve Vai, který v 80. letech hrál se Zappou na několika deskách a v poslední době je známý hlavně z kytarového projektu G3, v němž se vzájemně trumfují tři špičkoví instrumentalisté - Satriani, Vai, Petrucci.

Na koncertě se budou podle slov muzikantů hrát především skladby vhodné pro živou rock show. Projekt bude doprovázen neotřelou pódiovou prezentací, světly a originální projekci, která zachycuje zajímavé sekvence ze života Franka Zappy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám