Hlavní obsah

Divadelníci vtrhnou na polikliniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní divadelní festivalu 4+4+4 dny v pohybu se odehraje 19. až 30. května v netradičních lokalitách. Vedle pražských divadel Alfred ve dvoře a Ponec, kde se představí převážně zahraniční taneční a divadelní soubory se centrem letošního ročníku festivalu stane opuštěný činžovní dům v centru Prahy, bývalá stomatologická poliklinika v Jungmannově ulici č.p. 21.

Článek

Tak jako v minulých letech plánuje pořadatel projektu představit široké veřejnosti a především obyvatelům Prahy špičkové zahraniční umělce a umělecké skupiny, kteří se pohybují na pomezí tance, divadla a nových médií. Novinkou letošního ročníku bude unikátní site-specific projekt (divadelní projekt vytvořený pro určitý prostor), který pojímá celou lokalitu bývalé polikliniky v Jungmannově ulici v různých souvislostech, čerpá z nalezeného místa a jeho genia loci.

V rozlehlých prostorách několikapatrového domu s art deco fasádou jsou čitelné stopy po jeho bývalé funkci (ordinace, čekárny, kancelář drahých zubních kamenů apod.). Zajímavá je samozřejmě i lokace - dům je velmi dobře viditelný z ulic Vodičkova a Národní třída, s čímž počítají výtvarní umělci pracující s jeho celkovým pojetím (fasáda, výkladní skříně, atd.).

Na programu festivalu jsou premiéry divadelních představení, výstavy a výtvarné akce, přednášky a diskuse o architektuře, mezinárodní divadelní symposium o cestování, video projekce, koncerty, netradiční bar s performancemi a procházky s výkladem po okolí.

"Leitmotivem letošního ročníku je SVĚT BEZ KAZU, který úzce souvisí s lokací, kde se hlavní část celého festivalu odehrává - v bývalé zubní poliklinice. SVĚT BEZ KAZU je pro nás téma, jež odkrývá různé další souvislosti, jako je např. vada, náprava, oprava, problém, diagnóza, výzkum, laboratoř atd. Toto téma mají performeři, výtvarníci, architekti, tanečníci, světelní designéři, hudebníci a další umělci za cíl zpracovat a nabídnout možnosti řešení, jak by měl náš SVĚT BEZ KAZU vypadat," říká umělecký ředitel občanského sdružení Čtyři dny Pavel Štorek.

Celý program naleznete na www.ctyridny.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám