Hlavní obsah

Menzel: pan Hrabal mi nejvíc chyběl při psaní

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nádherné odpoledne v zámeckém parku na Slapech. Po cestě lemované svěží zelení zvolna projíždějí auta, jež pamatují časy, kdy první velká válka skončila a druhá ještě nezačala řinčet zbraněmi. Zastavují pod nápisem Hotel Tichota, kde z nich vystupují viditelně dobře situovaní pánové. Vzniká další scéna z nového filmu režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Článek

Natáčení je ve dvou třetinách, literární předloha Bohumila Hrabala dostává podobu, jakou jí předepsal režisér, který je tentokrát i autorem scénáře. "Musel jsem udělat proti knize řadu změn, je to text, který by vydal na 120 filmů," svěřuje se Menzel s obavou, zda nebudou Hrabalovi čtenáři zklamáni, když nenajdou právě to, co čekají.

"Mám teď při natáčení někdy pocit nejistoty, jestli jsem správně vynechal zrovna to či ono. Dělal jsem to podle svého, pan Hrabal mi při psaní moc chyběl," dodává režisér, který má s adaptacemi "strejdových" knih už řadu úspěšných zkušeností. Král je navíc jeho návratem za kameru po třinácti letech, kdy se věnoval především divadlu.

"Je to, jako když vyměníte dřevěné lyže za carvingy," usmívá se Menzel a dodává: "Mám deprese z vlastní nedokonalosti, ale radost z lidí kolem sebe. Kapitalismus je vychoval, jsou zvyklí na zahraniční produkce, pracovití, pohotoví a je s nimi sranda, často citují Cimrmany. Jsou vzdělaní. Hezká práce, i když ve vražedném tempu, protože musíme šetřit každou korunu."

Čtvrt kila uheráku

Parkem právě procházejí muži známých tváří: Pavel Nový, Ladislav Županič, Petr Čtvrtníček, Rudolf Hrušínský - a Marián Labuda, Menzelův pan Pávek z nesmrtelné Vesničky. "Jediný rozdíl po těch letech je v tom, že já zestárnul a on omládl," skládá Labuda režisérovi poklonu a o své postavě říká: "Je to hezká figura, je Janovi učitelem v jeho touze stát se milionářem. Vysvětluje vlastně princip kapitalismu, když mu dává příklad, jak přijít k penězům: Kupuji a prodávám a vím, co kupovat a kde to prodat."

Jana Dítěte hraje bulharský herec Ivan Barnev. "Je to kluk, který dostal příležitost a chopil se jí, točím s ním rád. Dnes jsem mu dokonce dost pomohl. Měl říct ,čtvrt kila uheráku‘. Víte, co to pro Bulhara je? Trápil se s tím strašně, tak jsem poprosil, jestli by nemohl říct "půl kila" - a bylo to," směje se Labuda.

Julie, ty jsi kouzelná

Dítětovu životní lásku Lízu hraje Němka Julie Jentschová, kterou Menzelovi představil producent filmu Rudolf Bierman. "Poprvé jsem ji viděl v hospodě, kam ji přivedl, a poprvé jsem obsazoval naslepo, protože jsem ji jako herečku neznal. Ale viděl jsem, jak vstupovala do té hospody, a bylo mi jasné, že je to ona. Na první dojem já hodně dám, vždycky se mi to vyplatilo," řekl Menzel o jedné z nejznámějších představitelek mladé německé herecké generace. A dodal: "Musel jsem jí ale vysvětlovat, co byl Mnichov, protektorát, co se stalo mezi Čechy a Němci. Ostatně uvidíme, jak se to podaří filmem vysvětlit mladým divákům. Je to velmi subtilní," dodal Menzel.

Barnev se s Jentschovou snadno spřátelil. "Je to kouzelná, sympatická holka, naprosto přirozený člověk a jsem hrdý, že jsem se s ní před kamerou setkal," řekl herec, který měl z nabídky na roli pochopitelnou radost. "Moc se mi líbily Ostře sledované vlaky, Vesničko má, středisková, viděl jsem i Postřižiny. Pan Menzel je v Bulharsku populární a já jsem z poslední generace, která ho dobře zná. Mladí už tolik ne, ale oni jsou dnes lhostejní k důležitým věcem," řekl herec a odešel se připravit na další záběr filmu. Jeho premiéra je plánována na konec roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám