Hlavní obsah

Foret: Muziku nedělám proto, aby mě hrála rádia

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michael Foret ze Superstar vydává desku Forte a tvrdí, že muziku nedělá proto, aby ho hrála rádia.

Článek

Proč je vaše album z větší části baladické?

Je o tom, jak vidím svět v devatenácti letech. Za dva roky to může být samozřejmě jinak. Je na něm všechno, co jsem prožil od soutěže Česko hledá SuperStar až po natočení filmu Experti. Kolem mě a ve mně se odehrála spousta věcí a já je chtěl na desce mít. Je velmi pocitová, možná proto tolik pomalých písniček.

Pocity lze dát najevo i jinak. Nejsem typ, který se vyblázní v tvrdých rockových nebo metalových písničkách.

Ve které skladbě je pocit nejintenzívnější?

V písničce Je to všechno jen zlá chvíle, ke které jsem sám napsal text. Jednou jsem přišel domů asi ve dvě hodiny ráno po nějakém křtu. Bylo mi smutno, protože jsem vzpomínal na dědečka, který na podzim umřel a kterého jsem měl velice rád. Sedl jsem si a napsal text. Ráno jsem se probudil, pročetl ho a uvědomil si, že je hotový.

Atmosféra desky napovídá, že nevedete právě veselý život.

Tak to není. Na desce jsou také skladby rychlejší a středně rychlé. Vedu normální život: někdy je to těžší, jindy lehčí. Těžší chvíle si člověk pamatuje víc a déle. Prožitky z nich pak vkládám do pomalých věcí.

Mezi českými texty jsou dva anglické. Písnička Expert je z filmu Experti, čili už má své místo, ale proč je na desce skladba On The Edge?

Když jsem slyšel hudbu, byl jsem přesvědčen o tom, že si vyžaduje anglický text. S odstupem času si říkám, jestli jsme ji přece jenom neměli opatřit českým textem, protože vzhledem k její atmosféře by mohla být dobrým letním singlem. Ale stalo se. Písničku Expert jsme zařadili jako poslední, protože je to v podstatě bonus. Má své místo ve filmu, na desce jsou pro mě zajímavější a především aktuálnější věci.

Album otevírá písnička Zvláštní. Co vám v devatenácti letech připadá "zvláštní"?

Například doba, ve které žijeme. Zvláštní je život, který bych měl vést. Být součástí šoubyznysu je podle mě velmi zvláštní. Zvláštní jsou i lidé kolem mě.

Máte ze života v šoubyznysu strach?

Nemám a nevím, čeho bych se měl bát. Nikomu nebudu podlézat. Muziku nedělám proto, aby mě hrála rádia. Můj největší kritik je táta, který mě k hudbě přivedl. Když jsem ve třinácti zkoušel hrát na kytaru a zpívat, přišel za mnou do pokoje a řekl, že skučím a nemám na zpěv hlas. Věřil mi jenom děda. Tátu jsem nakonec přesvědčil a to je pro mě momentálně důležitější než očekávat úspěch.

Máte už kapelu, se kterou budete koncertovat?

Právě začínáme zkoušet. Jsou v ní lidé ze skupiny KOA, která hrála se Zuzanou Navarovou. V létě bychom chtěli vystupovat na festivalech a pak bych rád odehrál několik koncertů ve větších městech. Na jednom z nich hodlám natočit DVD. Ale upřímně řečeno mě to nyní až tak nepálí, protože za pár dnů maturuji a soustředím se pouze na to.

Odvaha se cení

Michael Foret na svém debutu Forte trošičku zestárl. Většina písní je ve volném až baladickém tempu, což je vzhledem k jeho věku a náboji, který během české SuperStar měl, překvapivé. Namísto toho, aby jednoduše pokračoval v duchu filmové skladby Expert, která mu evidentně sedla, poněkud se zamyslel a ohlédl za vším, co v posledních měsících prodělal. Na konci desky Expert vysloveně září, jistě i proto, že své ambice už prokázal. Foret zpívá o životě. Zavtipkuje v písni Zrzavej šťastnej hranostaj, vypustí hromadu banalit ve skladbě Zvláštní, ovšem jinak si vybral vcelku slušné texty, padnoucí přesně k jeho momentálnímu hudebnímu rozpoložení. I pro něho platí tradiční superstarovské minus, sice absence schopnosti napsat sám sobě písničku. Takhle musel číhat a čekat, která mu padne k hlasu. Přitom ten je zajímavý a potřeboval nakrmit kalibrem, v němž Foret bude vypadat jako česká obdoba Bryana Adamse. I bez toho ale vznikla deska s atmosférou, která v Česku není obvyklá. Foret dokázal, že má hlasové charisma i chuť neskončit hned na začátku. Odvaha se cení. 

Michael Foret: Forte Sony BMG, 44:34

Reklama

Výběr článků

Načítám