Hlavní obsah

Klimtovy obrazy putují z Vídně do USA, návrat je nejistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Pět vzácných obrazů Gustava Klimta z vídeňské národní galerie, které Rakousko muselo na základě mezinárodní arbitráže vrátit americké dědičce po původním majiteli, je již na cestě do USA. Je však stále naděje, že obrazy nezmizely za mořem definitivně, protože skupiny soukromých sponzorů sbírají prostředky, aby mohly aspoň některé z nich koupit zpátky.

Článek

"Sbohem, Adelo!" komentovala odjezd obrazů po mnohaletém sporu rakouská média. Reagovala tak na skutečnost, že mezi pěticí obrazů jsou i dva slavné portréty Adely Blochové-Bauerové. Média vyjadřují zároveň přesvědčení, že se obrazy výhledově podaří koupit zpět, aby vynikající Klimtova sbírka ve Vídni zůstala celistvá.

"Obrazy budou po příjezdu do USA nejprve vystaveny v kalifornském Los Angeles County Museum of Art," řekla majitelka obazů Sprungová. Jejich prodej v dražbě zatím nehrozí a nová majitelka s dědici vyjádřili rámcový souhlas, že jsou ochotni obrazy rakouské galerii odprodat zpět.

Rakušané se Klimta nechtějí vzdát

Gustav Klimt (1862-1918) je klíčovou postavou vídeňské secese a symbolismu, která nesporně ovlivnila i secesi českou. Z restituovaných obrazů je nejcennější portrét nazývaný "zlatá Adela", protože umělec na něm použil zdobenou zlatou folii.

Jeho cena je odhadována na 100 miliónů eur (asi 2,8 miliardy Kč), celá pětice pak na 250 miliónů eur (asi sedm miliard Kč). Není proto divu, že rakouská ministryně kultury Elisabeth Gehrerová již před měsícem prohlásila, že "republika takové peníze z veřejných prostředků na obrazy vyčlenit nemůže".

Mezitím se již formuje několik soukromých iniciativ, které by chtěly shromáždit prostředky na zpětné odkoupení obrazů, nebo aspoň některých z nich. Zapojeny jsou i banky a není vyloučeno, že nakonec částečně přispěje i stát, který ale odmítá nést hlavní břímě odkupu.

Reklama

Související články

Gustav Klimt jako průkopník erotiky

Sexuální revoluce pravděpodobně začala dřív než s hnutím hippies v 60. letech. Důkazy o tom přinesli němečtí historikové umění, kteří pro slavnou...

Výběr článků

Načítám