Hlavní obsah

Chladnokrevný portrét spisovatele

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natočit biografický film o slavném spisovateli není žádná hračka. Takový film může končit jako čítankový pomníček, školní lekce z literatury nebo sentimentální román na víkend. Nový film v našich kinech Capote, který je věnovaný tomuto americkému spisovateli, má v sobě všechny tři věci, ale přesto je ještě zatraceně dobrý.

Článek

Autoři filmu, scenárista Dan Futterman a režisér Bennett Miller si vybrali šest let ze života v 60. letech nejznámějšího amerického literáta Trumana Capoteho. Použili k tomu renomovanou biografii, kterou napsal Gerald Clarke.

Capote, složitý člověk i geniální spisovatel s dětským hláskem, který byl známý snobským i výstředním zevnějškem, ožívá ve filmu velmi věrně. Při pohledu na obdivuhodnou kreaci herce Philipa Seymoura Hoffmana se zdá, že postava tohoto filmu je ještě "capotovitější", než byl sám Capote. Má jeho gesta, intonaci hlasu i sebelásku. Hoffman je věrný, řekli byste, že bude mít i Capoteho problémy s játry - od toho všeho pití.

Samotný příběh ohraničuje doba, kdy spisovatel psal svůj nejslavnější román Chladnokrevně (1966). V něm se pokusil za použití literárních prostředků zaznamenat skutečnou událost, která na konci 50. let otřásla Amerikou - brutální vraždu farmářské rodiny Clutterových v zapadlém městečku Holcomb v Kansasu.

Capote se vypraví s kamarádkou z dětství Harper Lee (Catherine Keener) na místo činu, o kterém se dočetl v novinách. Zaznamenává život maloměsta, stiženého tísnivou pietou za mrtvé, seznamuje se s nepochopitelným zločinem. Neúspěšně překonává nedůvěru provinčních tvrďáků, které udivuje jeho zženštilý vzhled. Autoři filmu se pokoušejí exemplárně převést Capoteho metodu literatury faktu do filmových obrazů, v nichž ožívá kouzlo 50. let.

Pozvolné vyprávění plyne v napětí a v tempu, jakým postupuje literární popis - méně než 20 km/hod. Diváci ale nahlédnou do přesně dobových interiérů, jasně cítí závan větru, Capoteho zpocenou opilou tvář i rozpačité úsměvy obou zadržených vrahů, když si je policisté ve vězení fotografují. Jako bychom všechno z vnějšku chladnokrevně pozorovali, nedostane se nám moc vysvětlení.

Drama zato vzniká kolem spisovatelova setkání s Perrym Smithem (hraje jej Clifton Collins jr.), jedním z dvojice vrahů té rodiny, do něhož se Capote složitým způsobem zamiluje. Jde o stylizovaný pravdivý příběh, stejně jako o drama autora, který objevil román svého života a který v jednom z těch zločinců uviděl sám sebe - stejného osamělého outsidera, jenž ale "vyšel z těžkého dětství jinými dveřmi".

Může se sám cítit také jako zločinec, když od vrahů získal jejich příběh pro svou knihu vlastně podvodem a lží? Nezachová se nakonec ve svých očích stejně chladnokrevně jako oni? Film na to dává skvělým způsobem odpověď.

Capote (2005), USA, Kanada Režie: Bennett Miller, scénář: Dan Futterman, kamera: Adam Kimmel, Hrají: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins Jr., Chris Cooper, Bruce Greenwood, Mark Pellegrino

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám