Hlavní obsah

Film Denní hlídka si podrobil Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Letošní první ruský film, Denní hlídka režiséra Timura Bekmambetova, aspiruje na nejúspěšnější snímek roku. První týden promítání už zaplatil nákladnou produkci - za pět dní vydělal na 11 miliónů dolarů. V návštěvnosti překonal i filmový hit z konce loňského roku Devátou rotu i historickou detektivku Turecký gambit.

Článek

Denní hlídka je pokračováním úspěšného fantasy-hororu Noční hlídka, která přišla do ruských kin předloni v létě. Oba díly našly svůj předobraz v trilogii Sergeje Lukjaněnka. Tato temná fantasy vypráví legendu o boji světla a tmy, Dobra a Zla, a je zasazena do současných ruských reálií. První díl trilogie se v českých kinech objevil loni.

S uvedením druhého dílu se producentům povedl chytrý marketinkový tah. Začátek promítání naplánovali v Rusku na první lednový týden, kdy mají Rusové volno a nemusí do práce. Jen za první čtyři dny promítání vydělal snímek devět miliónů dolar, první díl za stejné období 3,5 miliónu. Překročit magickou hranici deseti miliónů se Denní hlídce povedlo za pět dní, film Devátá rota čekal devět dní a Turecký gambit dva týdny.

Ruského diváka baví na filmu nejen hororové napětí, nečekané vizuální efekty a akční sekvence, ale také známé prostředí, ve kterém se děj filmu odehrává. Z Moskvy, kde se Zlem bojují hrdinové první série, se děj Denní hlídky přesouvá z Ostankinské věže do starého uzbeckého Samarkandu. Stále jde ale o reálie ruskému divákovi blízké, bližší než z filmů hollywoodské produkce. Druhý díl chce také více přilákat ženského diváka. K bojovým scénám a honičkám tak tvůrci přidali více melodramatických a erotických zápletek.

Filmoví kritikové ale připomínají, že za úspěchem snímku stojí i obrovská reklama. Billboardy s hrdiny Denní hlídky zaplavily nejen Moskvu, ale i ostatní ruská města, kde se film promítá. Diváky lákali do kin hlavní protagonisté osobně. Herec Konstantin Chabenskij, který ztvárnil hlavního hrdinu Antona Goroděckého, se 1. ledna zúčastnil hned dvou premiér - coby vosková figurína pózoval na premiéře v Petrohradu, osobně pak zahajoval promítání v Moskvě.

Reklama

Související články

Režisér Timur Bekmambetov dobyl svět

Něco mezi Matrixem, Pánem prstenů a Hvězdnými válkami - tak bývá označován ruský film režiséra Timura Bekmambetova Noční hlídka, který překvapil svět a všude,...

Výběr článků

Načítám