Hlavní obsah

Kováčová a Triny dobyly Vídeň

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živý ohlas rakouského publika vyvolal pondělní večerní koncert dívčího vokálního tria Triny ve vyhlášeném vídeňském jazzovém klubu Porgy & Bess. Zhruba dvě stovky nadšených posluchačů ocenily hlasový souzvuk Ivety Kováčové, Jany Tyšerové a Dagmar Podkonické a žádaly přídavek.

Článek

Triny jsou už od roku 1999 zajímavou součástí naší world music scény. Vydaly dvě desky - Gipsy Streams a Aven. Jejich hudba sice vychází z romské lidovky, ale v žádném případě nejde o divokou gypsy muziku balkánského typu, která je v současnosti také velmi populární.

Jejich písničky jsou spíše rafinované, načichlé jazzem. Mají velmi promyšlené vícehlasy a používají akustické i elektrické nástroje. Hodí se na letní open air festival stejně jako do decentního jazzového klubu.

V Porgy & Bess se představili v rámci festivalu romské hudby, který se ve vídeňském klubu koná od 7. do 13. ledna. Vystoupení Triny odstartovalo zhruba dvě desítky akcí, které připravilo České centrum v rakouské metropoli pro první čtvrtletí letošního roku. Jedním z vrcholů programu by měl být takzvaný Středoevropský divadelní kolotoč, přehlídka současných uměleckých tendencí divadelních tvůrců z České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám