Hlavní obsah

Silvestr? Žádný fičák, nic nového

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo ví, proč všechny tuzemské televize věří, že divákům poslední noc v roce chybí bujará společnost, a pokoušejí se je bavit rozjásanou směsicí hudby, vtipů a scének. Ať jejich programem během roku proletěl jakýkoli fičák, všechny nakonec vyrobily silvestrovské pořady natolik podobné, že se v nich asi nejeden divák málem ztratil.

Článek

Přispěly k tomu tváře za poslední roky až příliš spjaté s Novou a Primou, například Ivan Mládek, dvojice Těžkej Pokondr či Aleš Háma, když se objevily zároveň i v pořadech veřejnoprávní České televize. A také všichni, koho napadlo jakkoli využít ohlasu letošní reality show televize Prima VyVolení.

Recept z Kavčích hor

Nejen veřejnoprávní ČT, ale i komerční stanice opět kuchtily podle svátečního menu, které zbylo na Kavčích horách po totalitní ČST. Z programu sice zmizela přání světu mír, ale komedie Bohouš a letitá pohádka Mrazík k němu patří pořád stejně nerozlučně jako do většiny českých kuchyní bramborový salát. Prima v jakýkoli sváteční den včetně Silvestra s oblibou beseduje u stolu a nejsledovanější televize se patrně navždy zabydlela v estrádních blocích, které se rok od roku liší snad už jen výpravou.

Například letos se v jejím "proudu scének, vtipů a písniček" vystřídalo 200 účinkujících, z těch nejpopulárnějších nechyběl nikdo, a pokud se zapomnělo na někoho z méně známých, divák neměl šanci to v takovém davu vůbec postřehnout.

Zbytečná parodie

Tuzemské silvestrovské manýry sice letos parodoval druhý veřejnoprávní kanál v Noci s Andělem, ale proč vlastně? "Kolotoč vtipů" a všudypřítomnou erotiku tak Česká televize jen pustila do živého vysílání, které před nimi donedávna nabízelo azyl. Nezdá se však, že by se tím ČT chtěla se svou verzí silvestrovské zábavy rozloučit. Na prvním kanálu si dál nerušeně vedla svou, když vysílala mimo jiné "gejzíry humoru a scének z televizního archívu".

Přestože u televize tráví čas hlavně starší diváci, je těžké uvěřit, že by většina z těchto pamětníků toužila každoročně sledovat sestřihy z toho, čemu se smála už mnohokrát, nebo prahla po recyklovaném mysliveckém Silvestru s dechovkou. A pokud je jedním z důvodů, proč ČT pořád pátrá ve svém archívu, snížení nákladů na výrobu svátečního programu, nebylo by lepší obehrané schéma konečně už opustit a zkusit na konci roku vysílat i něco méně bujarého?

Když to nevyzkoušela žádná z trojlístku celoplošných televizí letos, možná je k tomu časem přivedou nové digitální stanice. Nebo by snad jakákoli změna v silvestrovském vysílání ohrozila jejich pozici na trhu? Tomu přece žádná nevěří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám