Hlavní obsah

Léčivá deska Alicie Keysové

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ankety televizní stanice VH1 je deska Unplugged americké zpěvačky Alicie Keysové druhá nejžádanější v letošním roce. Není divu. Představuje se na ní opravdová hvězda moderního jazzu a r&b a navíc jekolekce poutavá svým komorním pojetím, což k výše uvedeným hudebním žánrům i vnímání tvorby zpěvačky coby "intelektuální" příznačně pasuje.

Článek

Album Unplugged, pravda, opisuje hudební tvář písničkářky z jejích dvou dosavadních řadových alb, přesto je dost originální. K jeho realizaci se totiž v Brooklyn Academy sešel spolek fenomenálních muzikantů a Keysová vybrala kompozice, které velmi citlivě přearanžovala. Poznáte je, přesto budete dychtivě přijímat jejich aktuální podobu. To kvůli přirozené hudební kráse, kterou Američanka po hrstech rozdává.

Jak jemná při své práci byla, dokumentují nejenom aktuální podoby starších písní, ale třeba také coververze skladby Wild Horses od Rolling Stones. V novém pojetí je to hloubavá až duchovní kompozice bez sentimentu a Keysová se v ní našla ve skvělém duetu s Adamem Levinem, hlasem skupiny Maroon 5.

Album Unplugged je obohaceno o dvě zcela nové skladby: soulovou Unbreakable, v níž zpěvačka dokazuje, jak pevná a pronikavá je síla jejího hlasu, a dechovými nástroji jemně opředená Stolen Moments.

Pohybuje se také v oblastech hip-hopu či klasické hudby - to všechno je na albu slyšet. Je to sbírka několika hudebních nálad, které propojují sebejistý projev hlavní hvězdy i dokonalé muzikantství a vokální dispozice těch, kteří se na nahrávce podíleli jako hosté. Tato deska dokáže léčit.

Alicia Keys: Unplugged

Sony BMG, 72:27

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám