Hlavní obsah

Olga Sommerová se vydala mezi muže

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech veleúspěšných knihách rozhovorů O čem sní ženy se filmová dokumentaristka Olga Sommerová vydala na cestu do "mužského světa".

Článek

Ze svého snímku O čem sní muži (1999) využila setkání s filozofem Milanem Machovcem, dirigentem Liborem Peškem i kritikem a teatrologem Vladimírem Justem, která doplnila vyznáními sedmi osobností různého věku i zaměstnání. A přiznala se k překvapení, že potkávala čím dál více mužů, kteří se necítili ve své kůži v patriarchálním krunýři, do kterého byli předcházejícími generacemi navlečeni.

Muž žijící třicet let ve vztahu vzájemně se respektujících partnerů a třikrát rozvedený člověk upřednostňující práci na úkor vztahu ke třem manželkám tvoří protipóly, mezi nimiž se podařilo promítnout pestrý svět odlišných rodinných, partnerských i rodičovských zkušeností. Díky napětí mezi otázkami vycházejícími z představy o "tvrdém" muži, který nesmí brečet a ženu musí chápat jako tvora podřízeného, nesamostatného ba utlačovaného a upřímnými odpověďmi, vznikl soubor neobyčejně živých rozhovorů.

Stabilní otázky jako Umíš plakat? či Myslím si, že se muži bojí selhání v sexu, anebo také v kariéře, znáš ten strach? jsou kořením portrétů, které mj. dokazují proměnu společnosti i úlohy muže a ženy od časů Boženy Němcové. Kniha O čem sní muži nevypovídá jen o nich samých, ale i o jejich protějšcích a vůbec o dnešní podobě života v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

Olga Sommerová: O čem sní muži

Nakladatelství Slávka Kopecká, 366 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám