Hlavní obsah

Liternetur@: Sám sobě velím nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad jenom v listopadovém vydání měsíčníku UNI připomenul Zdenek Pecka, že uplynulo padesát let od chvíle, kdy poprvé veřejnost uslyšela Ginsbergovo Kvílení (knižní vydání následovalo nedlouho poté v roce 1956). Já už jsem se o tom zmiňoval při jiné příležitosti, ale protože opakování je matka moudrosti, tak naplno.

Článek

Ginsberg byl (spolu s Hrabětem a Bondym) mnou nejpřepisovávanější autor v té době, kdy zátiší s psacím strojem a stohem prázdných papírů vyvolávalo v mé hlavě slastné představy o ráji. 

Ginsberg také změnil můj postoj k poezii, ale to vím až teď. Tehdy se mně na tom nejvíce líbil protest (To je ale pěknej protest, zpíval Hutka v jedné písničce); jenže básníkovo kvílení je především terapeutická samoočista, protest byl k tomu okolím přivěšen až později. A taky proč ne? Kdybych nebyl tak líný, napsal bych esej Podíl Ginsbergova Kvílení na polidštění opice ve mně.

Nedávno vyšel první díl Kronik Boba Dylana v překladu Jiřího Popela (v Salonu jsme o něm psali). Z několika hodně silných míst jsem si vypsal třeba: Protestní kultury jsem měl až po krk. Byl jsem zhnusenej způsobem, jakým vysvětlovali moje texty, jak je zatahovali do vášnivých polemik a měnili jejich význam. Už jsem měl dost nálepek typu Vlajkonoš rebelie, Velekněz protestu, Car opozice, Vévoda vzdoru, Vůdce vyžírek, Císař odpadlíků, Arcibiskup anarchie, Velký zvíře.

Co to ksakru bylo? Příšerný přezdívky, ať se na ně podíváte z jakéhokoliv úhlu. Všechny červeně blikaly - je to PSANEC. Změna významu, stručněji mlžení, to je jedna ze stručných definic toho, co se tady děje, aby bylo hůř nebo vůbec vidět, o co skutečně jde.

Pozvěte si nás domů - měníme realitu ve sny! - právě se vám dostává do rukou stále nová virtuální elektropodoba humoristickomanipulačního občasníku "antilistí", který si oblíbíte pro mnohé a nečekané podněty vašemu rozvnímání a taktéž pro jeho nespornou hodnotu jako pomocníka k orientaci v moderním světě (...) VESMÍR JE NEKONEČNÝ -A CO TY? Kluci a holky ze severní Moravy připravili už 47 čísel Antilistí.

Anarchisticko-dadaistický a k tomu ekologický a protináckovský časopis, připravovaný tím nejjednodušším způsobem -texty psané na psacím stroji, koláže, výstřižky z novin, formuláře, kresby, to vše smontovat a výsledek oskenovat. Na homepage se dále dozvíte, co je ještě také antilistí (vybírám): 0. světluška pro nevědomé, 3. je výborné na mozoly, 9. obsahuje zakázané svobody, které jste si nikdy neuvědomovali, 10. kde normální tiskovina selhává, antilistí hřeje.

Z posledního čísla aspoň básničku ULTRA EGOISMUS-ULTEREGO: já jsem / já jsem já / všechna já co nejsou já jsou nejá / všechna nejá jsou jedno / pokud jsou všechna já co nejsou já jedno, pak i já jsem nejá / já jsem nejá a nejá je já, proto já jsem vše / pokud já jsem vše a nic než já, jsem samojediný / pokud jsem samojediný, pak sám sobě velím nám. Jen aby to někdo nevzal příliš vážně (a za své).

Mimochodem - Už sis sbalil Usárnu bin Ládina?

Reklama

Výběr článků

Načítám