Hlavní obsah

Ve čtvrtek startuje Festival krátkých filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pásmo Best of Karlovy Vary, které představí to nejlepší z krátkých filmů, uvedených v posledních deseti letech v sekci Fórum nezávislých na MFF Karlovy Vary, zahájí ve čtvrtek večer v pražském kině Světozor 1. ročník Festivalu krátkých filmů.

Článek

Soutěžní přehlídku krátkých hraných filmů založili pořadatelé MFF Karlovy Vary, v jejím čele stojí umělecký ředitel Štefan Uhrík. Na programu se s ním podíleli Hana Cielová (ve Varech společně připravují právě Fórum nezávislých) a Karel Spěšný. Páteří festivalu bude mezinárodní soutěž, do níž bylo vybráno 30 hraných krátkých filmů z 23 zemí. Hodnotit je bude porota, v níž za Českou republiku zasedne režisér Jan Svěrák.

Kromě toho festival nabídne až do neděle dalších patnáct programových sekcí, mezi nimi například filmy Johanese Stjärne Nilssona a Oly Simonssona, kteří patří k předním švédským tvůrcům v oblasti krátkometrážní tvorby. Společně natáčejí filmy, v nichž objevují poněkud netypické Švédsko - plné groteskní byrokracie, absurdity moderního světa a mechanického života. Oba tvůrci přijedou, Ola Simonsson jako člen poroty.

O neviditelných dětech

Velký zájem očekávají pořadateké o sekci Neviditelné děti. "Jde o zvláštní projekt podporovaný organizací UNICEF, na kterém se podíleli režiséři jako Spike Lee, John Woo, Ridley Scott a další," říká Hana Cielová.

"Je na něm krásné, že zadal hlavní téma - dítě, ale nechal tvůrcům naprostou svobodu. Proto jsou filmy odlišné, každý k tématu přistoupil jinak. Co se mi na tom líbí, že jde o velmi čistý tvar. Někdy mívám u podobných dobročinných projektů trošku pocit manipulace, citového vydírání diváka a otvírání kapes dárců. Tohle je věc, která si na jedné straně zaslouží být prezentována, ale obstojí i z uměleckého a filmařského hlediska, a to je vzácné," dodává Cielová.

Doplňkovou sekcí budou Videoklipy Michela Gondryho, režiséra, který se proslavil snímkem Věčný svit neposkvrněné mysli. Před tím se ale po léta věnoval tvorbě videoklipů. Pracoval s předními interprety od Rolling Stones přes Björk a The White Stripes k The Chemical Brothers nebo Kylie Minogue. V roce 2004 založil spolu s režisérem Spikem Jonzem a výtvarníkem Chrisem Cunninghamem vydavatelství Directors Label, kde vycházejí autorské soubory videoklipů předních tvůrců.

Přehlídku jeho videoklipů uvede festival v kině Světozor v pátek večer. Dále se diváci mohou těšit například na sekce nazvané Underground, Zaostřeno na Island, na filmy z Austrálie a Nového Zélandu a další, i na řadu hostů - tvůrců, kteří přijedou své snímky do Prahy uvést.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám