Hlavní obsah

Dějiny násilí podle Cronenberga

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský režisér David Cronenberg diváky v zobrazovaní brutality nikdy nešetřil - za všechny filmy stačí připomenout třeba Crash. Také v jeho nejnovějším snímku Dějiny násilí stříká krev až na kameru a odehrává-li se sex, pak žádný šáteček lampičku nepřekryje.

Článek

Navzdory své lehce úchylné potřebě naturalismu však Cronenberg vypovídá o jasně zvolených tématech, jimiž jsou tentokrát (ne)možnost úniku před vlastní minulostí, problém viny a odpuštění i stav dlouholetého manželství.

Scénář vychází ze stejnojmenné komiksové předlohy Johna Wagnera a Vince Locka, kterou pro film adaptoval scenárista Josh Olson a Cronenberg natočil jako vcelku klasické drama.

Jeho hrdinou je šťastný a spokojený, pohledný a úspěšný majitel maloměstského bistra Tom Stall (Viggo Mortensen). Miluje svou milující ženu a dvě dobře prospívající děti a vůbec se mu daří tak dobře, že s vědomím režisérova jména diváci v oné idylické první části filmu jen napjatě čekají, kdy "to" přijde. Stane se tak v kratičké chvíli, kdy Tom chladnokrevně zneškodní dva darebáky, kteří ohrožovali osazenstvo bistra. Tom se stává velkým hrdinou malého města, a když na všechny projevy obdivu odpovídá se skromným úsměvem "to by udělal každý", má to jen malý háček: každý by to tak zručně nedokázal. Tom zkrátka hodně překvapil -kdo ví, kým kdysi byl?

Dějiny násilí jsou nepochybně pozoruhodnou úvahou na téma mravnosti v širším slova smyslu. Ovšem násilí, při jehož inscenování Cronenberg nezastírá snahu šokovat například tím, že ukáže hodně detailně, co dokáže zbraň napáchat v lidské tváři, tu má bohužel navrch a veškeré úvahy dost podstatným způsobem překryje.

Dějiny násilí, USA 2005

 Režie: David Cronenberg, Scénář: Josh Olson, Kamera: Peter Suschitzky, Hrají: Viggo Mortensen, Maria Belloová, Ed Harris a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám