Hlavní obsah

Ty syčáci - Lišák je lišák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Váša se skupinou Ty syčáci a mnoha dalšími spoluhráči a spolutvůrci vydal po třech letech práce 2CD Lišák je lišák, ekopsychologickou operu o čtyřech jednáních a epilogu. Lišák vznikal od poloviny 90. let jako Janáčkem inspirované hříčky pro studenty JAMU, kde Váša tehdy učil, a libreto bylo hotové už v roce 1997.

Článek

Později z něj připravila pořad v brněnské redakci Českého rozhlasu Alena Blažejovská, s některými částmi vystupoval Váša sám či se skupinou Ty syčáci, jako one-man opera měl premiéru v roce 1999.

Výsledkem dlouholeté práce je mimořádná událost - literárně a hudebně okouzlující hra o bolestné nápravě člověka, který se strašně mýlil. Příběh je studánkově čirý: Lišák a mnohé jiné bytosti způsobí proměnu hloupého lovce, která skončí společným tancem porozumění - Hadi a děti / V jedné zemi / Dýchají v tentýž okamžik / Tentýž vzduch. Váša přiznává nespočet inspirací, ta hlavní je samozřejmě Liška Bystrouška a teprve s jeho podáním si asi poprvé budou i Brňané spojovat čtvrť Líšeň s liškami...

Ač opera, je Lišák plný krásných písniček a popěvků, často sugestivních k nápodobě, se skladatelskou a interpretační invencí nebývale hýřivou, jako by nic nescházelo, nic nepřebývalo, byť se i tady škrtalo.

Dvě cédéčka jsou doplněna malou knížkou s libretem, bohatě ilustrovanou Vášovými kresbami a kolážemi. Na internetových stránkách www.lisakjelisak.cz opera pokračuje procházkou s Lišákem a je doplněna o anglický překlad libreta a například i dětský koutek.

Úryvky z libreta opery Lišák je lišák

Jednoho dne tě začne vábit les

Onoho dne tě začne vábit

Křížení cest a klíčení slov

Křížení slov a klížení slok

Les slov tě pozve na lov slok

Let sluk či sex slov?

Vynález slov či nálet sov?

S úctou tvé nevýslovno

Těším se na slyšenou

Jednoho dne se ukáže

Že ti na tvářích roste les

V podpaždí jezevec meles meles

Za krkem lišák vulpes vulpes

V podobě ohanbí tě vábí les slovy:

Hop! Kotoul přes pařez

Zabloudíš v polévce

Vlasy ve výlevce ti připomenou džungli

Tak dlouho a důkladně budeš pronásledovat

Zakutálenou minci až tě najdou

Někde v keřích s nosem u země

Nehybného tichého s očima s očima

Tvé hodinky se zastavily

Větříš a nasloucháš

S očima tak docela rozostřenýma

 Ty syčáci: Lišák je lišák, Indies Records 2005

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám