Hlavní obsah

Cena Miroslava Ivanova pro Adolfa Branalda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na veletrhu Svět knihy byly uděleny ceny Miroslava Ivanova v oblasti literatury faktu. V třetím ročníku soutěže porota udělila dvanáct cen. Hlavní dostal spisovatel Adolf Branald, jenž na podzim oslaví 93. narozeniny. Porotu zaujala jeho kniha Převleky mého města, kterou spisovatel věnoval proměnám pražské čtvrti Spořilov.

Článek

"Ceny si vážím proto, že nese jméno mého přítele Miroslava Ivanova. Myslím, že seshora, odkud se na nás dívá, přiměl porotce, aby mě ocenili, protože mě měl rád," řekl Branald. O své knize dodal, že v ní jen vzdal hold svému městu, ve kterém prožil 75 let svého života. "Viděl jsem, jak se tahle čtvrť dobově převlékala, jak měnila image, jak se převlékala uvnitř, citově a morálně. Musel jsme tu knihu napsat," vzpomínal. Podotkl, že v knize zmiňuje mnoho známých osobností - i pro ně prý knihu psal. A ještě něčemu je rád: "Říkal jsem si, že jsem dobrý - napsat knihu v 90 letech, a teď jste mi, páni porotci, potvrdili, že jsem ještě duševně zdravý," řekl.

 V hlavní kategorii za původní autorské dílo, získal další cenu Václav Cílek za knihu Krajiny vnitřní a vnější. Tři prémie porota udělila Vladislavu Moulisovi za knihu Běsové ruské revoluce, Ladislavu Řezníčkovi za titul Björnstjerne Björnson Malým národům a Petru Vágnerovi za knihu Smečka. Čestné uznání si odnesl Dušan Tomášek za knihu Sám proti gestapu.

Cenu za celoživotní dílo získal brněnský historik a publicista Dušan Uhlíř. Zvláštní ocenění za významný přínos pro literaturu faktu klub udělil Otakaru Brůnovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám