Hlavní obsah

Hra o bolavé jizvě v La Fabrika

Právo, Salon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V prostoru pojmenovaném La Fabrika v pražských Holešovicích bude mít v neděli 25. září ve 20 hodin premiéru hra Miroslava Bambuška Porta Apostolorum, druhá část rozsáhlého projektu Perzekuce.cz.

Článek

Název hry, v překladu Brána apoštolů, odkazuje na benediktinský klášter v Postoloprtech, ale vrací se k tamější události staré jen šedesát let, k povraždění téměř osmi set Němců, většinou civilistů, na přelomu května a června 1945.

Bambušek (1975) je rodák z nedalekých Loun a dnes zřejmě nejdůslednější český autor, který se snaží s touto i dalšími tragédiemi v česko-německých vztazích ve 20. století vyrovnat. Podrobně o tom mluvil v rozhovoru, který jsme v Salonu otiskli 26. května, před scénickým pokusem o rekonstrukci tehdejších postoloprtských událostí, řetězu křivd, nenávistí a obtížného návratu k normálnímu životu po letech genocidní války.

Portu Apostolorum režíruje David Czesany v produkci občanského sdružení Mezery, hraje se v Přístavní ulici č. 22 v bývalé slévarně hliníku pronajaté na jeden rok. První série repríz bude ve dnech 7., 9., 20. a 22. října, rezervaci je možné zajistit na telefonním čísle 777121680.

Na tuto hru budou v rámci projektu Perzekuce.cz navazovat další - Pochody (premiéra v listopadu), Tábory (únor 2006) a Vyšetřování (duben 2006).

Předtím však Bambušek ještě chystá v barokní kapli brněnského Špilberku příští týden, v sobotu 1. října, scénický dokument o vyvedení Němců z Brna (k němu došlo rovněž na přelomu května a června 1945) a dva scénické projekty pro 10. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka v Divadle Komedie 5. listopadu.

Zároveň natáčí také filmový dokument, který zachycuje reflexi těchto aktivit. Dosavadní reakce přitom ukazují, jak důležité je tuto stále traumatizující minulost objasňovat - jak pro domácí vyrovnání se s historií, tak proti zneužívání těchto událostí a hlavně jejich neznalosti protičesky orientovanou částí sudetoněmeckých kruhů v Německu a Rakousku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám