Hlavní obsah

Liternetur@: Už zase rostou

Novinky, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě do poloviny srpna to vypadalo na pěkný mykologický průšvih. V lese kraloval hořčák (hřib žlučník), který na sebe bral různé podoby jedlých hřibovitých hub (Boletus). Když jsem se ošálen jeho různými převleky už popadesáté neúspěšně sehnul, napadlo mě, že ta houba je ideálním kandidátem na úspěšnou politickou kariéru.

Článek

Taky si představujete ty billboardy u dálnice? Aspoň jeden hořčák do vlády! A do senátu dva!

Přestože mám skautskou zkoušku ze znalosti hub, byl jsem dokonce ochoten vyrazit do smrčin s odbornou literaturou, jinak bych byl ohrožen mykologickým absťákem. Jdete-li do lesa s plánem brát vše, co je jedlé, pak jde o zoufalý čin podobný skoku z Nuselského mostu. Bohudíky jsem pohrdl tradičním Smotlachou a místo toho jsem si vzal jakousi přeloženou encyklopedii se spoustou fotografií. Když jsem zjistil, že tři druhy hub naší rodinou tradičně sbírané jsou v této publikaci označeny jako jedovaté, uvědomil jsem si marnost svého počínání. Když nerostou, tak nerostou.

Nakonec jsem to vyřešil úplně jednoduše. Na Mezinárodním bienále současného umění v Národní galerii, v sekci Bez důvodu - Český obraz dnes, visí diptych Pavla Šmída s geniálním názvem Nemocný les. Na plátnech je zobrazeno něco jako sněm hub, dav hub, synod hub - hřiby vedle holubinek, ryzce vedle lišek, všude samé houby. Strávil jsem před tím namalovaným houbařským rájem jedno odpoledne. Kdybych měl podnikatelského ducha, oslovil bych malíře, vytiskl tisíce reprodukcí Nemocného lesa a prodával je pak v houbařských oblastech všem neuspokojeným hledačům. Ještě do poloviny srpna to vypadalo na pěkný mykologický průšvih. Jenže pak se Matka příroda slitovala: začaly růst.

Díky internetu jsem si autora Nemocného lesa trochu prolustroval. Na výše uvedené adrese jsem našel jeho text Lesní démon. Potěšil mě, i já mám občas touhu sundat ze sebe civilizaci a utéci do lesa jako ten muž v luxusním obleku. V běhu si nastrkal do úst hrst smrkových větviček. Běžel dál, ale zpomaloval, jak mu docházel dech. Až se zastavil docela. Nabral hrst lesní hlíny a jehličí. Drolil je nad hlavou a nechal je padat na hlavu a na celé tělo. Novou hrstí si poprášil zbytek těla. Po této "sprše" se znovu rozběhl k nejbližšímu smrku, utrhl dva jeho čerstvé výhonky a strčil si je do uší. Zběsile se rozhlížel, až konečně našel, co hledal. Potěžkal silnou suchou větev s chvostem zvadlého listí. Chvíli si mlčky prohlížel její konec. Pak se k ní otočil, lehce se skrčil a druhou rukou se ji snažil zavést do konečníku. Větev se ohnula a svou pružností sama pomáhala zasunout se mu do zadku. Bylo dokonáno. Opatrně se pohnul a lehce vykročil. Došel k silnému buku a stoupl si vedle něj. Sehnul se, větev držela dobře. Nahmatal dvě šišky a vsunul si je mezi palce u nohou. Ještě sehnutý vytrhl drn, roztrhl jej na dva kusy a už vztyčený si je vsunul do podpaždí, odkud trčely jako mořské chaluhy.

Literatuře neholdujícím čtenářům pak jako náplast nabízím adresy: www.nahouby.cz, případně www.nahuby.sk

Reklama

Výběr článků

Načítám