Hlavní obsah

Vláda přispěje na Pernštejn 24 miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet Jiřího Paroubka vyhověl žádosti ministra kultury Vítězslava Jandáka o speciální příspěvek na opravu požárem poničeného moravského hradu Pernštejn. Letos a příští rok by měl stát přispět na opravu památky celkem 24 miliony korun. S žádostí o 30 milionů původně nesouhlasilo ministerstvo financí. Jandák proto přistoupil na nižší částku s tím, že zbylých šest milionů zaplatí kraj.

Článek

"Musím vládě poděkovat," řekl nedávno jmenovaný ministr kultury na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. Je prý rád, že kolegové pochopili rozsah katastrofy, která Perštejn postihla.

"Ministr financí musí umět vyřešit problém za 24 milionů a já jsem úkolován. To řešení najdeme," komentoval výsledek ministr financí Bohuslav Sobotka.

Návrh žádosti připravil ještě Jandákův předchůdce, nedávno zesnulý ministr Pavel Dostál. Jandák, který si vzal jako ministr do vínku heslo "více peněz do kultury", zdůraznil, že na opravu hradu půjdou i peníze z kraje, obce a zřejmě i sponzorů. Podotknul přitom, že jeho plán, jak dostat peníze na památky, se už zřejmě rozjíždí.

Hrad Pernštejn je národní kulturní památkou. V plamenech skončila z dosud nejasných příčin v polovině dubna čtvrtá brána hradu s přilehlou sýpkou. V ní měli památkáři depozitář, v němž shořely desítky historických předmětů. Škody se odhadují na přibližně 50 milionů korun.

Za čtyři miliony korun již sýpka získala provizorní střechu. Nyní objekt čeká celková rekonstrukce včetně efektivní protipožární ochrany, která bude stát asi 45 milionů korun. Práce patrně začnou za rok. V objektu po úpravách vznikne další hradní expozice. Na obnově hradu se bude podílet i Jihomoravský kraj s částkou 6,6 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám