Hlavní obsah

Výteční Korn rozeskákali halu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plných jedenáct let od vydání debutové desky museli čeští fanoušci čekat na příjezd americké skupiny Korn. Jsa jedna z momentálně finančně nejnáročnějších, dlouhou dobu český pořadatel nevěřil v návratnost případné investice. V úterý večer dostali fanoušci za svou trpělivost nejlepší dárek: skvělý koncert.

Článek

Přitom Korn prožívají složité období. Na konec roku plánované nové album nahrávají bez spoluzakladatele Briana "Heada" Welche, který podlehl volání božímu a věnuje se už pouze komunikaci s Bohem.

Na pódiu pražské T-Mobile Areny zbyla tedy z původního kvinteta pouze čtveřice hudebníků, nicméně kdo poslouchal pozorně, zaregistroval takovou hutnost kytarového podladění, že mu musel kdosi chybět. Bývalý člen skupiny Otep Rob Patterson doprovází Korn z místa mimo pódium. Kapela si na něho prý bude muset zvyknout, do jejího středu si stoupne při příštím turné.

Korn představují kvalitu

Korn jsou chápáni jako zakladatelé tzv. nu-metalu. Jsou ale především těmi, kteří styl posunuli mezi posluchače, dali mu formu a hudební prestiž. Patnáct miliónů dosud prodaných alb svědčí o tom, že svou práci odvádějí dobře. Úterní koncert potvrdil, že se nacházejí v dobré kondici.

Přímo na pódiu šťastní výherci různých soutěží dováděli ve dvou klecích postavených vedle bicí soupravy Davida Silverii a slastně přijímali kapky potu dopadající na ně z rozpohybovaných těl čtveřice z Bakersfieldu.

Jako by staří Led Zeppelin omládli a dělali svou hudbu s moderním zvukem i agresivitou. Korn při představování svých nejlepších kousků "přiznali", že i v nich je kus starého blues, které bylo ve vytvrzovací peci přetaveno v klasický heavy metal a teprve jejich zručnost a myšlení je aktualizovaly do stávající formy žhavé kytarové stěny zurčící obdivuhodně dynamicky. Přidali ještě kapku funku či hip-hopu a výslednicí je lákavá hudební pestrost.

Zpěvák Jonathan S. Davis nemusel vystupovat v kiltu a hrát chvíli na své oblíbené skotské dudy, aby byl středem pozornosti. Je skřítek s upištěným hlasem, nervák, který nepostojí, tahoun ostatních. S diváky prakticky nemluvil, komunikoval skrz tvorbu. Před sebou měl tvarem podivným stojan na mikrofon, další z dílny švýcarského výtvarníka HR Gigera, který až do včerejška vystavoval v Praze a mezi exponáty jeho model pro Korn byl.

Krátký koncert

I s přídavkem byli Američani hotoví za hodinu a čtvrt. Dílem proto, že energie na pódiu už vydali tolik, že celá hala dávno stála a vytvářela "kotel" aktivní od prvních řad až k posledním. Také proto, že numetalový koncert prostě nebývá dlouhý.

Jako poslední skladbu základní části zahráli Korn v nesmírně ponuré úpravě legendární Another Brick In The Wall od Pink Floyd. Jeden z vrcholných momentů výtečného koncertu. Korn totiž dostali T-Mobile Arenu do atmosféry, kterou numetaloví diváci znali pouze z vyprávění.

Anketa

Líbí se vám skupina Korn?
Ano
95,1 %
Ne
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 547 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám