Hlavní obsah

Dobrý návrat Tanity Tikaram

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německém Münsteru narozená zpěvačka Tanita Tikaram to má se svým původem zajímavé. Tatínek pochází z tichomořského ostrova Fidži, maminka z malajské části Bornea. Na svět přišla 12. srpna 1969, od dvanácti let vyrůstala v Anglii.

Článek

V roce 1988 zazářila hned svou debutovou deskou Ancient Heart. Byly na ní slavné skladby Twist In My Sobriety a Good Tradition, celosvětově se jí prodalo přes čtyři milióny kusů. Deset let poté vydala kolekci Capuccino Songs a z hudební mapy vymizela. V mezidobí žila v Itálii, příležitostně muzicírovala a při procházkách za krásami země stihla ještě skládat. Aktuální počin Sentimental vychází po dlouhých sedmi letech mlčení.

Tanitu Tikaram nelze zařadit do jednoho kulturního světa. Jako kosmopolitní žena se ani v hudbě neomezuje, neexistují žádné hranice, žádná daná pravidla. Přitom nelze hovořit o albu hudebně roztříštěném. Výhradní autorka hudby i textů ctí svůj vnitřní řád, ví, kam směřuje a co chce.

Kolekce se nejmenuje Sentimental náhodou. Jasnější charakteristiku lze sotva vymyslet. Je kolébavě poklidná, plná zvonivých akustických či komorně znějících nástrojů a především hlubokého, místy až mysticky tajemného zpěvaččina altu - nejpozoruhodnějšího bodu sbírky.

Deska se hrdě hlásí k folkové tradici a spojuje ji místy s jazzovým klimatem. Nespěchá, je uvolněná, a i díky tomu celistvá. Melancholické texty jsou plné lásky a nenaplněných očekávání, přitom prosté klišé.

Sentimental je osobité album zpěvačky, kterou stagnace posledních let evidentně posílila.

Tanita Tikaram: Sentimental

Naive, 40:10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám