Hlavní obsah

Ve Francii vznikají dva filmy o Sartrovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život slavného francouzského filozofa Jeana-Paula Sartra, od jehož narození letos uplynulo sto let, je námětem dvou televizních filmů, které se nyní natáčejí ve Francii. První z nich se zabývá prvním obdobím Sartrova vztahu k jeho životní partnerce Simone de Beauvoirové, druhý se vrací do let 1958 až 1964, kdy už byl "otec existencialismu" na vrcholu slávy.

Článek

Natáčí se i na místech, které Sartre a Beauvoirová s oblibou navštěvovali, například v kavárně Flore na pařížském bulváru Saint-Germain. První film se ostatně jmenuje Milenci z Flore. Zachycuje období od roku 1929, kdy Sartre potkal Beauvoirovou na Sorbonně, až do roku 1949, kdy ji přesvědčil, aby neodjížděla do USA a spojila svůj osud s jeho. Sartra v tomto filmu hraje Lorant Deutsch a Beauvoirovou Anna Mouglalisová. Sartre a Beauvoirová nebyli nikdy manželé, v jejich vztahu vládla ve všech směrech naprostá nezávislost.

Ve druhém filmu s názvem Sartre, věk vášní, má ožít politická a intelektuální atmosféra Paříže na přelomu 50. a 60. let, kdy už byl Sartre jednou z nejznámějších veřejných osobností. Scénář prý až skrupulózně respektuje historická fakta.

Soudě podle snímku otištěného v listu Le Parisien se o co největší věrnost snažili i maskéři - podobnost Denise Podalydese a Ann Alvarové se Sartrem a Beauvoirovou je udivující, včetně Sartrova šilhání díky použití umělé zornice.

Sartre zemřel v roce 1980. Jeho pohřeb byl navzdory jeho kontroverzním postojům celonárodní událostí. Simone de Beauvoirová, narozená v roce 1908, přežila Sartra o šest let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám