Hlavní obsah

V Karlových Varech začíná Fresh Film Fest

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Americká komedie I Heart Huckabees (Já "srdíčko" Huckabees) režiséra Davida O. Russella s hvězdným obsazením Isabelle Huppertová, Jude Law a Dustin Hoffman zahájí ve středu večer v Karlových Varech 2. ročník mezinárodního studentského filmového festivalu Fresh Film Fest.

Článek

Cílem festivalu je navázat na filmovou přehlídku Cilect/Rife, která se konala od poloviny 70. do konce 90.let. "Jako jediný studentský festival svého druhu u nás chceme zprostředkovat prostor pro konfrontaci mladých filmařů," řekl před zahájením ředitel Martin Pošta.

V hlavní soutěži přehlídky, která potrvá do 28. srpna, se utká 22 studentských filmů z celého světa. Českou republiku bude reprezentovat Shakespearovská slečinka, který natočila Sylva Málová z pražské FAMU.

Součástí festivalu je i doprovodná soutěž nazvaná Film Reflection. Své práce do ní zaslalo 27 filmových amatérů a 19 školených filmařů, přičemž do finále postoupili tři z každé sekce: z amatérů Lukáš Veverka, Petr Ledvina a Roman Týc, z filmařů Pavel Berkovič, Petr zahrádka a Pavel Abrahám. Finále bude nyní spočívat v tom, že každý večer dostane jeden amatér a jeden profesionál za úkol natočit do příštího dne tříminutovou reflexi svého oblíbeného filmu, k čemuž dostane veškeré filmařské vybavení.

V předpremiéře bude na festivalu uveden například hraný film z historie skateboardingu Lord of Dogtown, dále návštěvníci uvidí přehlídku francouzské školy Ensadl, estonských filmů, vybrané animované snímky z přehlídky AniFest a další. V retrospektivě si připomenou školní práce Tomáše Vorla, Jana Hřebejka, Saši Gedeona a Petra Václava.

Na festivalu jsou očekáváni například filmový výtvarník Theodor Pištěk, bývalý ředitel společností United Artists a Columbia Pictures Norbert Auerbach či spisovatel a scenárista Arnošt Lustig.

Festivalová znělka, kterou natočil režisér Jakub Kohák, odkazuje k legendární komedii Vrchní, prchni!. "Šlo mi o to, aby znělka byla co nejpodobnější původní scéně. Jsem rád, že do toho herci šli. Vzali to jako legraci," řekl Kohák, který oslovil Zdeňka Svěráka, Libuši Šafránkovou a Josefa Abrháma. Dlouho však pátral po představiteli malého Vrány. Na základě výzvy v médiích se nakonec podařilo dnes třicetiletého Jana Němečka najít. Ten přijal pozvání na festival, kde bude Film Vrchní, prchni! také uveden.

Reklama

Výběr článků

Načítám