Hlavní obsah

Umělci nejsou volbou Vítězslava Jandáka nadšeni

– ČESKÁ REPUBLIKA

Většina umělců, které Právo v pondělí oslovilo, nebyla příliš nadšená z rozhodnutí premiéra Jiřího Paroubka, aby se Vítězslav Jandák stal novým ministrem kultury. Někteří se k této volbě vůbec nechtěli vyjadřovat. Část umělců se dokonce sešla minulý týden s premiérem, aby mu nabídla další jména. Paroubek pak nominaci rozšířil, ale nakonec upřednostnil Jandádka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Krejčík, který byl letos oceněn Křišťálovým globem za celoživotní přínos filmu, patří k lidem zklamaným z toho, že ministrem kultury bude Vítězslav Jandák.

Článek

Jan Hřebejk, režisér: "Tento ministr se hodí k tomuto premiérovi.

A nemyslím to jen ve špatném slova smyslu. Prostě tak to je."

Jan Svěrák, režisér: "Je to zklamání, ale asi jsem byl naivní, když jsem věřil, že by si pan premiér mohl vybrat námi navrženého kandidáta. [celá zpráva] Samozřejmě bych na tomto místě viděl raději Jiřího Srstku, který je organizační osobnost s nadhledem a ministerstvo by mohl vést ve stopách Pavla Dostála. Nemyslím si, že na to pan Jandák má. Tím mě pan premiér nepotěšil a udělal jsem si o něm obrázek."

Jiří Bartoška, herec a prezident MFF Karlovy Vary: "Vzhledem ke krátkému času, který zbývá do konce funkčního období ministra kultury, bude každá osoba na tomto postu postavena do velmi nevýhodné situace. Myslím, že asi nejvhodnějším řešením, které se nabízelo, bylo pověřit na zbývajících deset měsíců řízením úřadu současného prvního náměstka Nováka. Rozhodnutí je však plně na předsedovi vlády a je třeba to respektovat."

Jiří Krejčík, režisér: "Jsem hluboce zdrcen. Doufal jsem, že pan premiér vyjde z toho, co mu sdělila naše delegace. Nemám nic proti panu Vítězslavu Jandákovi, ale nemyslím si, že je to osobnost, která má pro tuto funkci všechny vhodné předpoklady, tím byl pro mě za dané situace Jiří Srstka. "

Václav Riedlbauch, generální ředitel České filharmonie: "Všechny tři uvažované osobnosti na tuto funkci byly - každá z jiného aspektu - pro Českou filharmonii přijatelné. Pan premiér zvolil jednu z nich a my jsme otevřeni jednání, jež by novému ministru kultury mohlo pomoci zorientovat se v oblasti vážné hudby.

Jiří Anderle, výtvarník: "Kultura je v docela těžké pozici, z tohoto hlediska jde zřejmě o provizorium do voleb. Byť je Jandák herec, byl bych docela rád, kdyby zahrnul do svého zájmu i výtvarné umění."

David Černý, výtvarník: "Mohlo to určitě dopadnout hůře. Třeba mohli na tu funkci přesunout Bublana za jeho erudovaný přístup k alternativní kultuře. Pro příště bych nicméně doporučoval, aby si vláda dala inzerát do novin, že hledá nového ministra. Bylo by pak možná z čeho vybírat."

Tono Stano, fotograf: "To, že je aktivní umělec, asi není výhodou. Lepší by bylo, kdyby měl větší odstup a nebyl natolik zainteresovaný ve vlastních zájmech."

Miroslav Donutil, herec: "Ať se mu daří!"

Anketa

Považujete Vítězslava Jandáka za nejlepšího z trojice kandidátů na ministra kultury?
Ano
27,7 %
Ne, Jiří Srstka by byl lepší
70 %
Ne, Vladimír Darjanin by byl lepší
2,3 %
Celkem hlasovalo 1616 čtenářů.

Reklama

Související články

Paroubek láká do vlády exšéfa ND Srstku

Jiří Srstka, šéf divadelní a literární agentury DILIA a bývalý ředitel Národního divadla v Praze, se ve středu nečekaně stal horkým kandidátem na ministra...

Výběr článků

Načítám