Hlavní obsah

Pohřeb Pavla Dostála proběhl v kruhu nejbližších v Olomouci

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Nejbližší rodinní příslušníci a přátelé se v pátek rozloučili v obřadní síni krematoria v Olomouci s ministrem kultury Pavlem Dostálem, který v neděli podlehl po téměř ročním boji rakovině. Pohřbu se zúčastnily přibližně čtyři desítky lidí.

Článek

Kromě rodiny, která se novinářům vyhýbala a po pohřbu vyšla zadním vchodem, přiletěli do Olomouce na pohřeb vrtulníkem také premiér Jiří Paroubek a předseda ČSSD Stanislav Gross. Přítomem byl i olomoucký primátor Martin Tesařík (ČSSD).

Kulisu poslednímu rozloučení s ministrem kultury Pavlem Dostálem tvořily podle informací Práva písničky Jaromíra Nohavici. "Mluvil pouze herec Tomáš Töpfer a běžely písničky, které měl Pavel Dostál rád," řekl Právu po smutečním obřadu blízký Dostálův přítel a skladatel Richard Pogoda, který psal hudbu k jeho textům.

Premiér byl pozvaný

Přestože se očekávalo, že na poslední rozloučení s Dostálem přijde množství jeho olomouckých kamarádů, zejména pak z uměleckých kruhů, nestalo se tak. "Ti lidé zřejmě akceptovali přání rodiny, aby šlo o ryze rodinnou záležitost. Sám jsem nechal doma dvě děti, jejichž kmotrem Pavel byl, ale nakonec to bylo trošku jinak. Je to ale právo rodiny, já jí do toho mluvit nemohu," prohlásil Pogoda v narážce na přítomnost politiků.

"Hovořil jsem o tom s paní Dostálovou a slíbil jsem jí, že přijedu i na pohřeb. Pozvala mě rodina, stejně jako předsedu Grosse," řekl ČTK Paroubek. "Já jsem se přišel se svou paní rozloučit s naším kolegou a kamarádem. Je to pro mě vždy smutné, když mě opouštějí lidé, s kterými jsem hodně spolupracoval. Věřím, že lidé budou i v Olomouci vzpomínat na mnohé dobré věci, které pro město Pavel Dostál učinil, a to jako městský zastupitel a potom i jako ministr kultury," řekl Právu Tesařík.

"Těžko se mi na smrt přítele reaguje. To víte, když s někým děláte 40 let divadlo a pak je pryč....Já sám už asi nic neudělám, protože vždy jsem dělal s ním a s Horníčkem. Neumím si představit, že bych si s někým jiným tato rozuměl," poznamenal Pogoda.

Sám podle svých slov věděl, že je to jen otázka času, kdy Dostál zemře. "Je tomu pár týdnů, kdy jsme spolu strávili pěkné odpoledne u nás na zahradě. Bylo to jako za časů, kdy nám bylo pětadvacet. Byl to zřejmě jeden z posledních dnů, kdy mu bylo dobře. Zpívali jsme písničky, ale jak šel pak ležet na onkologii, tak jsem tušil, že si už asi u piana nezazpíváme," dodal Dostálův přítel.

Lidé psali do kondolenčních listin

I přesto, že bylo poslední rozloučení s ministrem kultury neveřejné a rodina odmítala zveřejnit i čas pohřbu, přišla před krematorium zhruba desítka Olomoučanů. Mnozí z nich měli v ruce květiny. Byl mezi nimi i bývalý politický vězeň Václav Kamarád, který se ze zesnulým ministrem kultury přátelil již od šedesátých let.

"Smrt Pavla vnímám jako velkou ztrátu, ale nikdy na něj nebudu vzpomínat smutně, ale spíše na to veselé, co jsem s ním prožil. On si to zaslouží. Nepotřebuji vidět jeho rakev. Chci si ho zachovat takového, jaký byl - zábavný, zodpovědný a s ironickým humorem," svěřil se Právu Kamarád.

Někteří lidé však litovali, že pohřeb byl neveřejný a neměli možnost se s Dostálem, který se v Olomouci narodil a žil, také rozloučit. "Mrzí mě, že jsem na pohřeb nešel, ale když jsem pořád slyšel, jak je zdůrazňován jeho rodinný charakter a tajena hodina obřadu, raději jsem zůstal doma," řekl Právu v pátek jeden z herců Moravského divadla v Olomouci, které bylo poslední domovskou scénou Dostála.

Mnozí občané Olomouce a jejího okolí využili aspoň možnost a svou lítost nad Dostálovým úmrtím vyjádřili prostřednictvím kondolenčních archů vystavených ve vchodu radnice. "Lidé popsali do dnešního poledne zhruba 70 listů. Je na nich téměř tisíc podpisů, ale i osobní vzpomínky či vzkazy," řekl Právu v pátek vedoucí tiskového oddělení radnice Ivan Rašták. Olomoucký magistrát začle archy Dostálově rodině příští týden.

Veřejnost se s Dostálem rozloučila ve čtvrtek v Národním divadle v Praze. Pietního aktu se zúčastnily stovky Dostálových přátel a kolegů. [celá zpráva] Podle informací Práva bude po kremaci urna s ostatky ministra kultury uložena v rodinném hrobě v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Pavlem Dostálem

V neděli 24. července zemřel v brněnském Masarykově onkologickém ústavu ministr kultury, divadelník a komentátor Pavel Dostál. Podlehl rakovině, se kterou...

Ministr kultury Pavel Dostál podlehl rakovině

V neděli ráno podlehl rakovině v brněnském Masarykově onkologickém ústavu ministr kultury, divadelník a komentátor Pavel Dostál. Jeho úmrtí potvrdila mluvčí...

Smrt Pavla Dostála otřásla politiky

Nedělní smrt ministra kultury Pavla Dostála se dotkla politiků bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Všichni svorně oceňovali sílu ministra, který...

Výběr článků

Načítám