Hlavní obsah

Politici i umělci ocenili v Národním divadle Pavla Dostála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslední rozloučení s ministrem kultury Pavlem Dostálem, který v neděli ráno podlehl rakovině, začalo ve čtvrtek v 10.30 v pražském Národním divadle za přítomnosti jeho rodiny a také nejvyšších státních představitelů v čele prezidentem republiky Václavem Klausem, a premiérem Jiřím Paroubkem. Přišly i stovky přátel a herců.

Článek

Na úvod promluvil herec Tomáš Töpfer, který řekl: "Každá hra má premiéru a derniéru. Ta Pavlova přišla brzo."

Poté na Dostála zavzpomínala chvějícím hlasem dojatá Jiřina Jirásková. Zmínila i jeho reakci, když se po zveřejnění informací o své nemoci stal nejoblíbenějším politikem: "Když je na tom někdo hodně blbě, tak je hned sympatičtější." Poté zazněla píseň Kometa Jaromíra Nohavici.

Zamyšlení premiéra

Obecněji se ve svém projevu nad jeho životem zamyslel premiér Jiří Paroubek: "Jaký je dostálovský vzkaz, chcete-li odkaz - je to poselství velké lidskosti... Pavel nebyl žádný beránek. Byl to buřič a rebel ne nepodobný svým někdejším kolegům prokletým básníkům.... Nebyl to však salónní levicový intelektuál ... jeho krédem byl čin."

Připomenul i jeho levicové ledví odpor proti normalizačním komunistům, kteří nabízeli chléb výměnou za svobodu. V projevu, kde se odkazoval na Masaryka, vyzvedl, že Dostál klad důraz na humanitu, což je významné v dnešní složité době, kdy se šíří terorismus. Zdůraznil též, že bojoval proti nacionalismu. Na závěr uvedl, že bude chybět rodině národu i ČSSD.

Vystoupení předsedů Senátu a Sněmovny

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek připomenul, nakolik se Dostál cítil ovlivněn šedesátými lety, která přinášela závan svobody. Zdůraznil jeho politickou činnost: "Ve funkci ministra kultury si vysloužil všeobecný respekt."

Zmínil, že s výjimkou dvou let po rozpadu republiky byl aktivním poslancem: "Byl činným poslancem i na poslední červnové schůzi Poslanecké sněmovny ....V parlamentním prostředí byl Dostál něčím výjimečným, byl politikem, který si hájil svůj názor."

Po písni Hany Hegerové promluvil předseda Senátu Přemysl Sobotka. "Zprávu o skonu Pavla Dostála jsem spolu s ostatními senátory přijal se smutkem. ... Byl ministrem nevšedního rozměru chápající potřeby kultury současné doby a hlavně politikem, který se vymykal z průměru... Nikdy nezapomněl na prostředí, ze kterého do politiky přišel a do něhož se rád vracel. Divadlo bylo součástí jeho života. Vážil jsem si, že si zachoval nepokřivenou tvář." Na závěr zdůraznil jeho bojovnost: "Byl vytrvalý a houževnatý. To potvrdil i v největším boji, v boji se zákeřnou chorobou.

Prezident ocenil Dostálovu mnohostrannost

Po jeho vystoupení zaznělo Non, je ne regrette rien od Edith Piaf. Pak promluvil prezident Václav Klaus. Připomenul, že Pavel Dostál byl nejdéle sloužícím ministrem polistopadových vlád: "Jeho pracovitost a zaujetí pro českou kultur nikdo nebude zpochybňovat."

Zdůraznil, že Pavel Dostál nebyl jen politikem: "Měl dar nezapomínat na to, že politika je jedna ze stránek složitého a mnohovrstevnatého lidského žití a nad ní jsou věci další. V posledních měsících jsme objevili ještě jeden pro většinu z nás neznámý rozměr jeho osoby. Byl to nesmírně statečný boj se s chorobou, které se nemínil poddat a které se rozhodl ze všech sil vzdorovat." Ocenil, že i když se jejich názory rozešly, mohli spolu komunikovat. 

Na závěr sbor Národního divadla zazpíval státní hymnu a celé smuteční shromáždění ukončila minuta ticha.

Rakev s ostatky Pavla Dostála je pro veřejnost přístupna v budově Národního divadla ve čtvrtek od 12 do 16 hodin. Před otevřením stálo u vchodu několik set lidí.

Pohřeb se koná v Olomouci

Kromě ministrů, poslanců, senátorů a hejtmanů se se zesnulým ministrem kultury přišli do Národního divadla rozloučit bývalý prezident Václav Havel, někdejší premiéři Miloš Zeman, Vladimír Špidla a Stanislav Gross.  Za černými brýlemi skrýval oči ředitel Národní galerie Milan Knížák, dorazili také režiséři Jiří Krejčík, Jiří Menzel a Juraj Jakubisko, zpěvačka Helena Vondráčková, Milan Lasica, rabín Sidon i Milan Kňažko.

Kardinál Miloslav Vlk se ale pietní akce v ND neúčastnil. Římskokatolickou církev zde zastupoval apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Diego Causero a místopředseda České biskupské konference biskup František Lobkowicz.

Rodina se s Pavlem Dostálem rozloučí ještě v pátek v Olomouci, kde politik žil. Pohřeb se koná jen v úzkém rodinném kruhu.

Až do pátku budou v sídle ministerstva v Nostickém paláci v Praze na Maltézském náměstí vystaveny k podpisu kondolenční listiny k vyjádření soustrasti nad úmrtím Pavla Dostála. Přístupné jsou denně vždy od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související články

Dostálová: Pavlovi nešlo ustřihnout křídla

Tisíckrát si může člověk říkat, že je připraven na nejhorší, ale když to přijde, stejně se s tím nemůže vyrovnat. "Promiňte, jsem stále roztěkaná a mám plno...

Výběr článků

Načítám