Hlavní obsah

Letní filmová škola den po dni: A přece se točí

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Součástí hradišťské přehlídky, která nabízí sto osmdesát hraných filmů a nespočet krátkých, je i Letní škola digitálního videa. Můžete přijít do Slovácké boudy ve Smetanových sadech, dostanete do ruky kameru a vyrazíte do ulic natočit si tříminutový film, který bude promítnut na závěr festivalu ve speciální soutěži.

Článek

V jednom případě natáčí dokonce dvojice. Jak pracují? Střídají se. Kdo vidí, ten točí. Navzdory vedru, všem lákadlům festivalu. Po ulicích Hradiště tedy potkáte nejenom současné filmaře, ale možná i příští, ačkoliv vyhlídky České televize i domácí kinematografie nejsou nejrůžovější. Dobrá zpráva z Hradiště přesto zní: A přece se točí.

Stánky, buřty, pivo

Po večerech se ovšem točí i hodně piva, zábava venku pod širým nebem je v plném proudu. Kam v Hradišti vyrazit? Centrum dění se nachází tradičně v kině Hvězda, kde je v prostorách atomového krytu zároveň umístěn největší sál města (a v podzemí ještě noční klub Hawaii).

Stánek s pivem, buřty a slunečníky před Hvězdou má ale dvě nevýhody: často se tam pálí špekáčky a naproti řve muzika z baru, který je zřízen u dvouposchoďového anglického busu s internetem pro zájemce. Napravo k Hvězdě přiléhá vegetariánský stan s jídlem, čajovna, kde se sedí na kobercích, a nálevna moravských vín. Místo je navštěvované nejvíce přes den, kdy vysoké špičky stromů chrání stinnou louku před sluncem.

Ve Smetanových sadech se v odlehlém prostředí mezi stromy také napijete piva, zároveň vám od půl deváté promítnou na velké plátno i nějaký film. Pokud se vám nelíbí, lze v okolním temném parku snadno najít soukromí, z něhož vás nikdo nevyruší. Já jsem tam jednou zažil, jak se mezi stromy nějací dva milovali a zároveň vedle pod keři ležel stařec, jehož postihla slabost srdce.

Divadlo a polévka

Dále nalevo se v sadech usídlila Bouda bratří Formanů, která zdálky připomíná kemp. Jejich dřevěná bouda ale není žádná "bouda". Uvnitř hrají Formani každý večer představení (u toho rozlévají polévku a prodávají pití) nebo se zde koná koncert irské hudby.

Před klubem Mír panuje atmosféra, která je někdy dost nezávislá. Začnete přemýšlet, jestli byl vůbec správně zvolený název, ačkoliv na střeše sedí dvě obří sošné holubice. Místo však nemá dobrou pověst mezi hradišťskými občany, ale panuje tady nejlepší atmosféra. Můžete buď zaplout do nasvíceného baru nebo zůstat u stánků před vchodem. Uvnitř je ve vzduchu nejhustší kouř, venku se zase nejvíc pije a hraje tu nejdrsnější muzika.

Klub kultury, kde probíhají výstavy a kulturní akce, ale také bazary a jemuž se jinak říká U šesti šulků, připomíná kolem třetí hodiny ráno trochu drsnou diskotéku. Ať už chcete tancovat nebo ne. Hned třetí večer tam jeden návštěvník málem nepřežil svůj tanec s rudlem, na němž se divoce nechal vozit.

Nejvíce lidí potkáte na Masarykově náměstí, kde každý večer vyroste největší letní kino. Hrají tam české a divácké filmy. Posedávat na náměstí je pohodlné, brodíte se však celou dobu davy lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám