Hlavní obsah

Průměrný nadprůměrný Rob Thomas

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký zpěvák Rob Thomas je pro české publikum velkou neznámou. Nepomůže pravděpodobně ani konstatování, že vede úspěšnou skupinu Matchbox Twenty, která se za oceánem těší velké popularitě a prodejnost jejích alb je mnohem vyšší než prodej kolekcí všech českých SuperStars dohromady.

Článek

Thomas se ale nejvíce zaskvěl roku 1999, kdy napsal skladbu Smooth na desku Carlose Santany Supernatural. Byl to hit a je dodnes. Thomasův majstrštyk.

Letos na skok opustil rodnou kapelu a vydal se na sólový poklus. Těžko říct, jaké měl ambice. Pokud vysoké, nenaplnil je. Jeho debutový počin ...Something To Be je dobrý akorát tak na to, aby hudební svět uznal, že Rob je velký talent. Toť vše.

Tucet písniček na desce nemá (vyjma zpěvu) žádné evidentní pojítko. Rob Thomas chtěl zřejmě ukázat, že se mu dobře vede v ranku popovém, funky, baladickém i rockovém, ovšem zapomněl, že jde o album: tedy věc jednotnou.

Navíc se mu nepodařilo napsat tak silné skladby, jakou byla vzpomínaná Smooth. V uchu zůstane rozhlasový hitík Lonely No More, v srdci možná magnetizující popůvka Ever The Same a akustická finálovka Now Comes The Night.

Na druhou stranu je tu skvělý Thomasův zpěv, devíza mnohem větší než jeho skladatelské srdce. Ze zpěvákova projevu jde jistota, frajersky nakřáplý hlas se zmocňuje všech těch stylových přemetů a je navíc slyšet, jakou radost mu zpívání dělá.

Something To Be je průměrná deska nadprůměrného zpěváka.

Rob Thomas: ...Something To Be

Warner Music, 50:11

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám