Hlavní obsah

Enterprise přišla o Scottyho

Novinky, ČTK, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

REDMOND

Kdo by si dokázal představit vesmírnou loď Enterprise pod velením kapitána Jamese T. Kirka bez inženýra Montgomeryho Scotta? Jen málokdo. Scottyho v televizní sci-fi sérii Gena Roddenberryho ztvárnil herec James Doohan, který ve středu ráno zemřel na zápal plic. Trpěl Alzheimerovou chorobou, informoval server startrek.com.

Článek

Doohan zemřel ve věku 85 let ve svém domě v Redmondu ve státě Washington ráno v půl šesté místního času, 14:30 SELČ. Server startrek.com cituje hercova dlouholetého přítele a agenta Steva Stevense, který potvrdil, že příčinou smrti byl zápal plic. Doohan trpěl Alzheimerovou chorobou. V roce 1989 přežil těžký infarkt.

Scotty se zapsal do povědomí diváků především jako technik, který obsluhoval teleport a zařizoval tak přesun členů posádky z lodi a zpět. Výrok "Beam me up, Scotty" (Transportujte mě, Scotty), kterou nejčastěji používal kapitán první průzkumné lodi Enterprise James Kirk, se natolik vžil, že se v USA používá jako synonymum pro rychlý přesun z místa na místo.

Montgomery Scott
James Doohan, v českém znění Miloš Mejzlík
Montgomery Scott, přezdívaný Scotty, má na starosti technickou část Enterprise, především pak pohonné a energetické systémy. Technika je mu zálibou, profesí i posláním - pod pojmem "odpočinek" si představuje čtení technických magazínů. Mezi posádkou má pověst zázračného opraváře; o "své" Enterprise ví více než její konstruktéři a má ji raději než sám sebe.
více na startrek.cz

V 19 letech vstoupil do kanadské armády a stal se poručíkem u dělostřelectva. Se svými spolubojovníky se při vylodění v Normandii účastnil bojů na pláži Juno. Šestkrát zde byl zasažen střelami z německého kulometu a v bitvě přišel o jeden prst na pravé ruce. Fanoušci Star Treku o později ve svých statistikách uváděli, že tento handicap je poznat pouze ve dvou dílech seriálu.

Stovky fanoušků seriálu již vyjádřily svou účast ve speciální kondolenční diskusi. Soustrast rodině vyjádřila i mateřská producentská společnost seriálu Paramount Digital Entertainment a hlavní fanouškovský server Startrek.com.

Poslední srpnový den loňského roku se Doohan dočkal i své hvězdy na Chodníku slávy v Los Angeles. Jeho hvězdu nejdete na 7021 Hollywood Blvd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám