Hlavní obsah

V Praze pokračuje festival dokumentů Jeden svět

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět začínal před pěti lety prakticky z ničeho a jako akce pro úzkou skupinu zájemců, loni už měl jen v Praze více než dvacet tisíc diváků a tisíce lidí ho navštívily i v Brně a dalších městech.

Článek

Přes rostoucí ohlas se ale letos pátý ročník s více než 160 filmy letos málem nekonal: "Generálního sponzora jsme našli až na poslední chvíli a nebýt podpory desítek dalších institucí, nejsme dnes tady," zdůraznil ředitel festivalu Igor Blaževič ve středu večer před plným sálem pražského kina Lucerna.

Festival je věnován Milanu Maryškovi

Zahájení pátého ročníku pořadatelé věnovali českému dokumentaristovi Milanu Maryškovi, který zemřel v Izraeli loni v prosinci při natáčení snímku Český holocaust. Promítli jeho snímek o okupované Praze v srpnu 1968. "Byl jeden z prvních, kteří v roce 1988 sedli s kamerou do kabiny náklaďáku a odjeli s humanitární pomocí do Arménie postižené zemětřesením. On nemohl být jen filmařem, když bylo třeba, odložil kameru a pomáhal," připomněl Šimon Pánek. Maryška byl až do smrti členem správní rady Společnosti Člověk v tísni.

Cena pro mírové aktivisty z Vietnamu

Společnost udělila na zahájení festivalu cenu Homo Homini za rok 2002 třem významným obhájcům lidských práv a svobod ve Vietnamu. Obdrželi ji budhističtí míroví aktivisté Thich Huyen Quang, Thich Quang Do a Nguyen Van Ly, kteří jsou přes vysoké stáří vězněni a je jim odmítnuta také lékařská péče.

"Naše první cena putovala v roce 1994 do Čečenska. Neubráním se skepsi, když si uvědomím, jaká je po devíti letech situace v Grozném," uvedl Tomáš Pojar z organizace Člověk v tísni.

Cenu od něj převzal Vo Van Ai, prezident Hnutí za demokracii ve Vietnamu a viceprezident Mezinárodní federace pro lidská práva pro Asii: "Cena od národa, který se před čtrnácti lety osvobodil od totalitního režimu, je povzbuzením pro celou vietnamskou opozici." Festival Jeden svět v Praze skončí příští středu, poté se přesune do čtrnácti dalších českých měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám