Hlavní obsah

V Praze by se mohl točit další díl Harryho Pottera

Právo, Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další pokračování příhod čarodějnického učeně Harryho Pottera a řada dalších velkých filmových projektů by se v nejbližších letech mohla točit v Praze. Právu to ve středu potvrdil generální ředitel Barrandova Radomir Dočekal, který se právě vrátil z USA, kde měl řadu jednání o budoucích filmech.

Článek

"Praha je dnes zhruba na úrovni Kanady nebo Austrálie v rozhodování producentů o tom, kde budou točit. Prakticky všichni o ní uvažují, protože už se ví, že tu lze film výborně a za přijatelné peníze natočit,"

O přesunutí natáčení do Česka spekuloval britský Expres. "Nemohu nic potvrdit ani vyvrátit, záleží to na rozhodnutí Warnerů. Informace, která vyšla v britském tisku, je pro nás zajímavá, ale zatím je na úrovni spekulace, z níž se něco vyvine nebo také ne.

Nicméně vím, že britská vláda v současné době omezuje podporu velkých projektů, takže je to zpráva rozhodně zajímavá a budeme ji pečlivě sledovat," dodal Dočekal k úvahám, že by se v Praze mohl točit právě Harry Potter, které jsou zatím ve velmi raném stadiu.

Problémem daňové politiky státu a dotace

Dočekal ovšem upozornil na potíže s přístupem státu: "Jediný problém představuje absence dotací českého státu, ten je ale nakonec mnohdy rozhodující. Jiné státy přitom ty dotace poskytují nikoliv z nezištné lásky k filmu, ale právě proto, že se vyplatí - natáčení v důsledku státu peníze přinese, nikoliv odčerpá," řekl Dočekal a dodal

Na tento problém upozorňoval při své návštěvě Prahy představitel Jamese Bonda Roger Moore, který byl hostem slavnostního večera, na němž se předávali Čeští lvi. Uváděl přitom příklad Maďarska: "Tam vláda rozjela velký program odpouštění 20 procent daní zahraničním společnostem, které v zemi natočí film. Je škoda, že česká vláda nepochopila důležitost zahraničních investic. Když chcete získat dlouhodobé investice, je nutné odpustit část daní. Z toho by se mohli zrodit noví Formanové a Svěrákové."

Potter na Nově

V sobotu 26. března TV Nova uvede první zfilmovanou knihu Rowlingové Harry Potter a Kámen mudrců. Postavu Harryho nadaboval Vojta Kotek známý ze Snowboarďáků.

"V rámci obchodu s Warnery jsme nakoupili nejen tento díl Harryho Pottera, jako balík jsme kupovali tři díly Pána prstenů a tři díly Pottera," uvedl generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám