Hlavní obsah

Mucha a manga z Japonska. Co mají společného?

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od července do konce září seznamuje japonskou veřejnost výstava v kulturním centru Bunkamura v Tokiu s Alfonsem Muchou a jeho vlivem na japonskou kulturu. Výstava Timeless Mucha: Mucha to Manga - the magic of line se později vydá na turné po dalších japonských městech.

Foto: 2media

Timeless Mucha, výstava probíhající v Japonsku

Článek

Co vlastně mohou mít společného Alfons Mucha a Japonsko? Český malíř, který se proslavil ve světě, se podle odborníků inspiroval plochami a květinovými motivy tradičního japonského umění, které zabudoval do secesního stylu.

Foto: 2media

Komiks Magic Knight Rayearth

„Vedle sebe se tak ocitají japonské ilustrace z období Meidži (konce 19. a začátku 20. století), kde už je patrná osobitá interpretace Muchova vidění, a mnohem pozdější projevy – Muchu pro sebe znovuobjevili například autoři vizuálního stylu psychedelických rockových kapel 60. a 70. let 20. století. Celkem 250 děl mapuje vývoj rozmanitých muchovských interpretací od konce 19. století dodnes,“ popsala Sára Foitová.

Foto: 2media

Výstava Timeless Mucha

Pro Čechy je překvapivé, že Mucha po mnoho desetiletí ovlivňuje generace tvůrců japonských komiksů manga, kteří ho objevili v sedmdesátých letech minulého století. Japonský komiks neboli manga je populární i u nás – českým čtenářům ho přináší především Nakladatelství CREW.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám