Hlavní obsah

RECENZE: Sally Rooneyová spustila sondu do duše mladé básnířky

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes osmadvacetiletá irská prozaička Sally Rooneyová dosáhla úctyhodných úspěchů. Za svůj román Normal People byla nominována na Man Bookerovu cenu a obálku její knihy zdobí doporučení americké prozaičky Celeste Ng a nadšené úryvky recenzí světových médií. Nyní vychází její oceňovaná prvotina Rozhovory s přáteli v českém překladu.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Jednadvacetiletá studentka literatury a básnířka Frances žije v Dublinu, proplouvá trochu znuděně životem, píše básně, s nimiž pak vystupuje společně se svou kamarádkou a expřítelkyní Bobbi, a trochu nešikovně se zamiluje do manžela své známé, s nímž si začne tajný poměr. Prochází řadou vztahových a emocionálních peripetií, které v textu protkávají úvahy nad jejich smyslem a krátké průstřihy do hrdinčiných vzpomínek.

Rooneyové psaní se vyznačuje příjemnou přirozeností, mísí dialogy s vnitřními monology, udržuje pomalejší tempo vyprávění a text je jakýmsi záznamem jejích rozhovorů s přáteli a úvah nad nimi. Úvahy jsou emotivního rázu, jsou současné, často ovlivněné socialistickým smýšlením hrdinek a jejich naivní snahou být jiné a originální.

Frances je veskrze protichůdnou postavou. Na jedné straně chce ženatého muže, ve skrytu duše touží být úspěšnou spisovatelkou, ale je poněkud pasivní hráčkou. Její pasivita je v kontextu jejího mládí a množství volného času až zarážející, pro své cíle nedělá prakticky nic.

Rooneyová ji ukazuje jako silnou osobnost, která si prošla nelehkým dětstvím, je chytrá, zároveň ale velmi slabá, ovládaná emocemi a čímsi jako směsicí závisti a obdivu k Bobbi.

Protichůdné jsou i motivy v knize. Na straně jedné básnická tvorba, fotografie, umělecké prostředí, na straně druhé stojí ale nepříliš oduševnělé vztahové aférky mladé dívky s dospělým ženatým mužem.

Román Rozhovory s přáteli je mladý a svěží, Rooneyová zachází s faktem, že mezi hlavními postavami byl lesbický vztah, nikoli jako se zvláštností, ale jako s naprostou normálností, nikterak to nekomentuje, což je mimořádně osvěžující a neříká si o prvoplánové trendy označení „LGBT literatura“. Zároveň je zajímavé, že textu chybí tradiční pevná příběhová konstrukce. Plyne totiž v podstatě na vlně oněch rozhovorů mezi přáteli.

Sally Rooneyová: Rozhovory s přáteli
Argo, překlad Radka Šmahelová, 284 strany, 348 Kč

Celkové hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám