Hlavní obsah

Komorní opera Aleše Březiny o židovské malířce zazní v Praze a v Litomyšli

Praha

Na nové scéně bude v pondělí uvedena komorní opera Aleše Březiny Charlotte: tříbarevná hra se zpěvy o židovské malířce Charlotte Salomonové, která zemřela v koncentračním táboře. Její dílo se však podařilo zachránit. Autorem libreta je kanadský herec Alon Nashman.

Foto: Smart

Záběr z inscenace Charlotte

Článek

Inscenace vznikla v produkci kanadského divadla Theaturtle. Světová premiéra se uskutečnila v červnu v Tel Avivu. Po pražském uvedení následně zamíří 5. července na festival Smetanova Litomyšl.

Opera přibližuje osudy berlínské umělkyně židovského původu, která žila v letech 1941 až 1942 ve Francii, kam ji poslali rodiče v naději, že tam bude v bezpečí, jenomže Třetí říše nakonec okupovala celou Francii. Deportaci do Osvětimi se 26letá Salomonová nevyhnula, ale ještě předtím stihla předat celé své dílo místnímu lékaři se slovy „dobře se o ně starejte, je to celý můj život“. Cyklus skoro osmi set kvaší se jako zázrakem celý zachoval a dnes je součástí sbírek Židovského historického muzea Amsterdam. Odráží pocity dospívající Židovky v době nástupu nacismu, jejíž život byl navíc poznamenaný několika sebevraždami v rodině.

Foto: Smart

Záběr z inscenace Charlotte

Hudba a celé pojetí je hodně ovlivněné tvorbou Bertolda Brechta a Hansse Eislera a objevují se v něm i ohlasy výmarského kabaretu.

Pražské uvedení Charlotte nabízí možnost poznat tvorbu přední britské scénografky a především operní režisérky Pamely Howardové

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám