Hlavní obsah

Kennedy Centrum předalo ceny rakouským a maďarským umělcům

Vídeň

Rakouský herec a držitel dvou Oscarů Christoph Waltz, rakouský skladatel Iván Erödl, hlavní dirigent Clevelandského orchestru Franz Welser-Möst a prezidentka Salzburg Festspiele Helga Rabl-Stadlerová převzali v pátek večer zlaté medaile Mezinárodního výboru Kennedy centra pro kulturu.

Foto: Komárek Family Foundation

Rakouský herec Christoph Waltz s oceněním

Článek

Zlatou medaili Mezinárodní výbor Kennedyho centra pro umění každoročně udílí umělcům, jejichž dílo inspiruje ostatní, a také osobnostem, které podporují a propagují nejvýznamnější světové umělce a jejich tvorbu.

„Rakousko je synonymem kultury a tradic. Rakouskou kulturu, známou svou bohatou historií, utváří jednak národní tradice a jednak směsice kulturních vlivů sousedních slovanských a románských národů,” prohlásil jeden z předsedů Mezinárodního výboru Kennedyho centra pro umění, podnikatel Karel Komárek.

Slavnostní večer byl vyvrcholením návštěvy Mezinárodního výboru pro umění Kennedy centra v Maďarsku a v Rakousku. Ta se uskutečnila v Budapešti a ve Vídni.

Foto: Komárek Family Foundation

Ocenění umělci po předávání cen ve Vídni

Už v úterý se slavnostní předání cen uskutečnilo v Maďarsku, v sídle amerického velvyslance v Budapešti. Mezi maďarskými oceněnými umělci byli například: skladatel György Kurtágo, dirigenti Ivan Fisher a Adám Fisher a operní zpěvačka Eva Martonová.

V minulosti tuto cenu obdržel například britský herec Jeremy Irons, španělský filmový režisér Pedro Almodóvar, operní zpěvák Plácido Domingo, zpěvačka Soňa Červená, dirigent Jiří Bělohlávek, hudebník Quincy Jones nebo jihoafrický herec John Kani.

Reklama

Výběr článků

Načítám