Hlavní obsah

RECENZE: Def Leppard a Whitesnake. Pořád ještě žijeme, hrajeme – a jak!

Právo, Ilja Kučera ml.

Z historického hlediska je naprosto logický nápad spojit na jedno koncertní turné britskou kapelu Whitesnake a její krajany Def Leppard. Byly to totiž právě tyhle dvě formace, které v roce 1987 otřásly hudebním světem a zásadně promluvily do vývoje tehdejší poprockové muziky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvák Joe Elliott z Def Leppard.

Článek

Whitesnake na svém přelomovém eponymním albu a Def Leppard na stejně staré desce Hysteria propojili rockovou razanci a přesvědčivost s výraznou melodičností a popovou vzdušností.

A pak následoval obrovský komerční úspěch, průlom do hitparád a dívenky, které do té doby poskakovaly na diskotékách při zvucích transvestitního popu osmdesátých let, najednou s obdivem zíraly v klipech MTV na vlasaté chlapíky, které by ještě před nedávnem považovaly za ostudné máničky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvák David Coverdale stojí v čele Whitesnake.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Coverdale, zpěvák kapely Whitesnake.

Dokladem toho, že dvaatřicetiletá historie není pouhou historií, bylo třináct tisíc nadšených fanoušků na pondělním pražském koncertě. Večer otevřela šedesátiminutová smršť skupiny Whitesnake. Brilantně zahrané a skvostně nadupané skladby navazovaly bez přestávky jedna na druhou. Prověřené hity Love Ain't No Stranger, Is This Love, Here I Go Again či Still of the Night si náramně rozuměly s novými kousky z několik týdnů starého alba Flesh & Blood a působily jako homogenní celek.

Frontman David Coverdale, který se stal hvězdou už v polovině sedmdesátých let v řadách Deep Purple, potvrzoval, že jako by nestárne. Pravda je, že ve vyšších polohách se potýkal s jistými problémy, ale to je věc naprosto přirozená, zvláště, vezmeme-li v potaz, že jeho hlas se poprvé ozval v saltburnské porodnici už před sedmašedesáti lety.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Def Leppard v pražské O2 areně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvák Joe Elliott v Praze.

Následná show Def Leppard byla důsledným průřezem jejich hitovou kariérou. Pochopitelně v programu nechyběly jistoty v podobě písní Aminal, Hysteria či akustické verze Two Steps Behind. V rámci spravedlnosti nutno přiznat, že ani Joe Elliott neutajil jistou hlasovou únavu, zato komunikace se vstřícným publikem se dařila na výbornou.

Rukou společnou a nerozdílnou daly dvě rockové legendy osmdesátých let na srozuměnou, že stále žijí, stále hrají a stále stojí za to je poslouchat.

Whitesnake, Def Leppard
O2 arena, Praha, 17. června

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám