Hlavní obsah

Vrací se funky kytarista Al McKay z Earth, Wind & Fire

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retro atmosféru funky sedmdesátek slibuje Al McKay, kytarista, který hraje s kapelou hity legendárních Earth, Wind and Fire, jednoho z největších symbolů sedmé dekády. Zahraje 4. listopadu ve Velkém sále pražské Lucerny. Nejedná se pochopitelně o původní sestavu Earth, Wind and Fire, která už neexistuje.

Foto: Smart Communication

Soubor Earth, Wind & Fire Experience

Článek

Původní skupinu založil v roce 1969 muzikant a zpěvák Maurice White, který již před lety zemřel. S kamarády Wadem Flemonsem a Donem Whiteheadem začali skládat vlastní věci a říkali si Salty Peppers. Příliš se neproslavili až do chvíle, kdy Maurice přejmenoval soubor na Earth, Wind & Fire a značně rozšířili sestavu. Přijali Michaela Beala, Chestera Washingtona, Alexe Thomase či Sherry Scott a teprve později se do skupiny dostali Roland Bautista, Larry Dunn a Al McKay.

McKay začínal původně u Ika a Tiny Turnerových. V sedmdesátých letech hrál s Earth, Wind & Fire, ale spolupracoval i s jinými (George Semper, The Temptations).

Skupina se proslavila taneční hudbou silně ovlivněnou jazzem. Ačkoliv funková hudba stojí v každém případě na baskytaře a bicích, Earth, Wind & Fire měli tak výraznou dechovou sekci, že měla téměř stejný význam jako rytmika. Slavnými hity jako September, Boogie Wonderland a In the Stone definovali celý žánr a měli vliv třeba i na mladého Michaela Jacksona.

McKayovu sestavu Earth, Wind & Fire Experience tvoří zkušení muzikanti, kteří pracovali s Tower of Power, Steviem Wonderem, Princem či Quincym Jonesem. Kapela patří k headlinerům řady předních festivalů.

Samotný kytarista je spoluautorem několika hitů včetně písně September, kterou zařadila Kongresová knihovna USA do svého zlatého fondu nahrávek (The National Recording Registry). Má čtrnáct nominací na cenu Grammy a šest zlatých gramofónků převzal.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám