Hlavní obsah

V hlavní roli novičok. Chystaný seriál vyvolal pobouření

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BBC chystá minisérii o kauze novičok a rodiče policisty, který se rovněž přiotrávil novičokem, proti tomu protestují. Útok v Salisbury z roku 2018 byl namířen na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Policista na ulici v Salisbury

Článek

Rodiče policisty Nicka Baileyho považují natáčení za předčasné a nápad televize BBC je prý velmi zklamal.

„Lidé v Salisbury si zaslouží pauzu, slib producentů BBC, že se zaměří na vyjímečné hrdinství, kterým obyčejní lidé reagovali na krizi, je jen výmluvou, aby mohli udělat senzaci z jedné epizody našich životů.“

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Julija Skripalová má na krku hlubokou jizvu, zřejmě po tracheotomii.

Zdravotní stav Sergeje Skripala (67), exagenta britských i ruských tajných služeb, se začátkem roku 2019 zhoršil. Muž je v domácím ošetření pod trvalým lékařským dozorem. Jeho dcera, která byla v lepší kondici, se z útoku plně zotavila. Britské úřady obvinily z útoku Rusko, které to popírá.

Prezident Miloš Zeman loni uvedl, že se novičok vyráběl u nás. Ministerstvo obrany uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Podle ministerstva zahraničí se v ČR netestovala látka, kterou byl otráven Skripal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám